Nauka i Tehnologija
Amazon već testira plaćanje dlanom Sada izgleda da gigant e-trgovine želi da uđe i u platnu industriju, i da testira sistem kodnog naziva “Orville“
#

Zaboravite na Epl i njegovu kreditnu karticu o kojoj svi ovih dana govore. Ovaj novi način plaćanja koji je upravo najavljen od kompanije Amazon, od vas će tražiti da imate samo jedno - ruku, tačnije dlan.

Još otkako postoji, Amazon je prvo poremetio tržište maloprodaje, time što je bila jedna od prvih koja je ponudila online kupovinu. U novije vrijeme kompanija je takođe pokušala da poremeti industriju supermarketa svojim prodavnicama Amazon Go, u kojima ne postoje kase, već samo senzori koji detektuju šta ste uzeli i naplaćuju prilikom izlaska preko Amazon naloga kupca na mobilnom telefonu.

Sada izgleda da gigant e-trgovine želi da uđe i u platnu industriju, i da testira sistem kodnog naziva “Orville“ za skeniranje dlana koji će eliminisati potrebu za plaćanjem u gotovini ili kreditnom karticom.

Mediji prenose da kompanija koristi svoje zaposlene u Njujorku za testiranje, instalirajući sistem na automatima za prodaju čipsa, gaziranih pića i punjača za telefon.

Za razliku od većine biometrijskih sistema koji zahtijevaju da dodirnete površinu skenera, kod Amazonove verzije ove tehnologije nije potrebno da fizički dodirnete bilo koji uređaj. Kompanija koristi tehnologiju računarskog vida i geometriju za prepoznavanje veličine i oblika vaše šake prije skidanja novca sa kreditne kartice koju imate i koju ste prethodno povezali sa Amazon nalogom.

U kompaniji se nadaju da će već početkom sljedeće godine predstaviti tehnologiju u nekoliko svojih prodavnica Whole Foods, odakle će se dalje širiti.

Osnivač Amazona je američki preduzetnik Džef Bezos, ujedno i najbogatiji čovjek na svijetu, po Forbesu.

Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 117,3 milijarde dolara.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.