5 C
Sarajevo
27.04.2024

Bh. blok ostaje i bez DF-a, radimo dalje za građansku BiH

– Proces donošenja odluke DF-a o učešću u vlasti je trajao neubičajeno dugo i vjerovatno su temeljito razmotrili razloge za i protiv. Poštujem njihovu odluku. Moglo se naslutiti iz njihovih javnih istupa u proteklih par mjeseci da će odluka biti ovakva, ali ne krijem da mi je žao što su tako odlučili kaže Kojović za “Avaz”.

Na pitanje dali odluka Df-a znači da su oni žrtvovali Bh. blok zarad koalicije sa SDA odnosno učešća u vlasti, on ističe da ideja Bh. bloka nastavlja da živi.

– Mi smo jučer imali sastanak BH.bloka na koji se DF nije odazvao. Dogovoreno je da se krene u izgradnju političkog manifesta za novu, bolju BiH i da se krene u formalizaciju rada tog političkog saveza. Puno smo vremena izgubili čekajući odluku DF-a. Ne možemo i ne želimo više gubiti vrijeme, moramo raditi dalje. BH. blok je naša najbolja nada za građansku, evropsku, BiH – ističe on.

- OGLAS -

Odgovorio je i na tezu DF-a da Bh. blok nikada nije formaliziran te da je on faktički ni ne postoji izvan Kantona Sarajevo.

– Da bismo formalizirali rad BH. bloka neophodno je da se sastajemo i da svi partneri pokazuju želju da ga formaliziraju.

DF nije pokazivao takav interes ni za sastancima BH. bloka koje smo mi i SDP predlagali ni za formalizaciju.

Iskreno, mislim da su dva zaključka koja su donijeli, u najmanju ruku, kontradiktorna. BH blok je i zamišljen kao stvaranje saveza nenacionalističkih, lijevih i građanskih stranaka i kordiniranje zajedničkog ili usklađenog nastupa na izborima. Poziv za ujedinjenje o kojem govorite je upućen SDP-u i oni su prije svih pozvani da ga komentarišu. Meni se njihov poziv, nakon njihove današnje odluke, čini manje realan od prijašnjih, koji su takođe bili slični. Ali kao što rekoh, nije moje da komentarišem šta će SDP i DF uraditi – naveo je predsjednik Naše stranke, prenose vijesti.ba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA