Nauka i Tehnologija
Apple priprema MacBook Pro sa 16-inčnim OLED ekranom ​Već godinama Apple MacBook laptopovi koriste ekrane sa LCD tehnologijom. No, prema novim izveštajima iz Koreje, moguće je da će Apple ponovo načiniti pionirski potez i ponuditi svijetu prve masovno dostupne laptopove sa OLED ekranima
#

Već godinama Apple MacBook laptopovi koriste ekrane sa LCD tehnologijom. No, prema novim izveštajima iz Koreje, moguće je da će Apple ponovo načiniti pionirski potez i ponuditi svijetu prve masovno dostupne laptopove sa OLED ekranima u sklopu MacBook Pro linije.

Izvještaj sugeriše da će nova serija Apple MacBook Pro laptopova koristiti 16-inčni “all-screen” OLED ekran. To bi značilo da će ekran biti “razvučen od ivice do ivice”, odnosno da će okviri biti ili izuzetno tanki, ili nepostojeći. Naime, Apple planira da zadrži istovetnu veličinu lapotopa kao danas, kada koristi 15,6-inčna kućišta. Drugim riječima, veličina samog uređaja bi trebala ostati ista.

Apple je prije izvjesnog vremena konačno usvojio OLED ekrane kada je riječ o telefonima, kaskajući godinama za ostalim proizvođačima, ali bi ovakav potez povratio ulogu tehnološkog lidera, budući da nijedna kompanija ne nudi masovnu seriju laptopova sa OLED ekranima. Zanimljivo je da postojeći MacBook Pro, laptopovi koriste OLED, ali samo za komandnu traku, odnosno Touch Bar sekciju na laptopu, iznad tastature.

Prema istom izvještaju, paneli bi se poručivali od Samsunga, jednog od lidera na polju proizvodnje mobilnih OLED ekrana. Na taj način bi se dodatno produbila saradnja dva tehnološka giganta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.