Nauka i Tehnologija
"Appleova" aplikacija namijenjena klasičnoj muzici stiže 28. marta Pristup aplikaciji je uključen u standardnu Apple Music pretplatu.
#

Kompanija "Apple" je saopćila da će njena samostalna muzička aplikacija Apple Music Classical, koja je namijenjena klasičnoj muzici, biti dostupna od 28. marta.

Nakon što je "Apple2 kupio muzički servis Primephonic 2021. godine, prvobitni cilj je bio lansirati aplikaciju fokusiranu na klasičnu muziku prije kraja prošle godine. Taj rok nije realizovan, no sada je servis spreman. Umjesto da bude izvorno uključena u iOS, aplikacija će se pojaviti u formi samostalnog izdanja u prodavnici App Store. Pristup aplikaciji je uključen u standardnu Apple Music pretplatu.

"Aplikacija Apple Music Classical omogućava brzo i jednostavno pronalaženje željene muzike u najvećem svjetskom katalogu uz potpuno otpimiziranu pretragu, a korisnici će moći uživati u najvišem mogućem kvalitetu zvuka te iskusiti mnoge omiljene klasične pjesme na potpuno novi način uz imerzivan prostorni zvuk", saopćeno je iz "Applea".

Klasična muzika se smatra idealnom za upotrebu prostornog zvuka jer se dobija bolji osjećaj prisutnosti. Aplikacija će ponuditi "stotine odabranih listi za reprodukciju, hiljade ekskluzivnih albuma, biografije kompozitora, detaljne vodiče za mnoga djela, intuitivne funkcije pretraživanja i još mnogo toga".

Apple Music Classical će emitovati brzinom do 192 kHz/24 bita visoke rezolucije bez gubitaka, a uključivat će "hiljade" prostornih audiosnimaka. Poput Primephonica, ponudit će temeljite i precizne klasične metapodatke, a moći će se obavljati pretraživanje "po kompozitoru, djelu, dirigentu ili kataloškom broju". Treba reći da neće postojati izvorna verzija aplikacije za iPad, kao i da u početku neće biti opcije offline preuzimanja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.