Nauka i Tehnologija
Bosch razvio brzi test za COVID-19 i još devet sličnih bolesti Naučnici i inženjeri iz cijelog svijeta ubrzano rade na rješenjima kojima bi se pomoglo u borbi protiv pandemije. Njemački Bosch razvio je jedan od najbržih uređaja za testiranje pacijenata
# Agencija

Podružnica njemačke kompanije Robert Bosch GmbH, Bosch Healthcare Solutions, u suradnji s kompanijom Randox Laboratories razvila je jedan od najbržih molekularnih testova za koronavirus SARS-CoV-2 s kojim se bore znanstvenici i zdravstveni djelatnici u cijelom svijetu. Test služi brzoj dijagnostici virusa, odnosno bolesti COVID-19 kod pacijenata i trebao bi značajno ubrzati proces testiranja pacijenata u bonicama, klinikama i laboratorijima.

Test se izvodi na već postojećim Boschovim uređajima Vivalytic. Razvijen je u samo šest tjedana i u stanju je otkriti prisutnost koronavirusa kod pacijenata u samo dva i pol sata. Pri tome se testiranje provodi u samoj klinici, bez potrebe za prijevozom uzoraka do centralnog mjesta testiranja.

Deset testova istodobno
Molekularni test koji se provodi ovim uređajem ne ispituje samo prisutnost novog koronavirusa SARS-CoV-2, već i devet drugih respiratornih bolesti sličnih simptoma, uključujući gripu (influenza A i B). Time se liječnicima omogućava lakše postavljanje diferencijalne dijagnoze i štedi se vrijeme koje bi se utrošilo na obavljanje drugih testova kod pacijenata koji nemaju COVID-19.

U laboratorijskim je ispitivanjima ovaj sustav pokazao točnost detekcije virusa SARS-CoV-2 od 95%, a uređaj je u potpunosti usklađen sa standardima kvalitete koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.