10 C
Sarajevo
18.04.2024

RS posthumno odlikovala ratnog zločinca!

Ovaj osuđeni ratni zločinac tako je dobio jedno od najvećih priznanja bh. entiteta RS, kako je navedeno, “za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS”.

“Mi nismo dobili rat. Mi smo izgubili rat. Ja sam dobio svoje bitke, ali sam izgubio rat. Oni su došli 15 kilometara odavde i da su dobili signal da idu dalje oni bi ušli u Banju Luku. Ja sam stanovao tu, cijela zgrada je bila na točkovima i gledala je kako da pobjegne. Narod nije bio spreman ni da se brani, a onda izađemo i počnemo da govorimo o svojim velikim junaštvima i pjevamo pjesme o sebi koje nisu realne i racionalne”, iskreno je govorio nakon završetka ratnih sukoba Slavko Lisica.

Slavko Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Preminuo je u Beogradu 2013. godine, a orden je u njegovo ime primio njegov sin.

Lisica je bio general Vojske RS, a prije toga pukovnik u Jugoslovenskoj narodnoj 
armiji (JNA) u tzv. Kninskom korpusu kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

- OGLAS -

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. godine proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik. 

“U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je Katedrala Sv. Jakova, Crkva Sv. Frane, Samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, Tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, Crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, Crkva Sv. Ivana, Crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli Jadran i Krka, objekti, oprema i 120 vozila Autotransporta, prenosi Jutarnji list.

 
Dosadašnji dobitnici Ordena su bili doajeni i osuđeni ratni zločinci kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Vojislav Šešelj i drugi.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA