7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Putin danas u Vatikanu i Italiji

Prema riječima Putinova savjetnika Jurija Ušakova ruski predsjednik će  započeti svoj posjet s Vatikanom.

Rekao je da će se na razgovorima s papom Franjom dotaknuti i međunarodne teme.

“Vrlo je važno napomenuti da stranke pristupaju sa bliskih ili praktički identičnih pozicija važnim međunarodnim temama kao što su borba protiv terorizma i vjerskog ekstremizma, sprečavanje ekoloških i vještačkih katastrofa, zaštita kršćana u zonama sukoba, održavanje zajedničkih humanističkih vrijednosti, razvoj međureligijskih, među-civilizacijski dijalog “, rekao je Ušakov.

- OGLAS -

Putin tokom današnje posjete Vatikanu neće pokretati pitanje poziva papi Franji da posjeti Rusiju, kazao je novinarima Ušakov.

“To pitanje sada nije u planu. Mislim da to pitanje neće pokretati ni naša strana ni Vatikan. Treba da uzmemo u obzir međucrkvenu komponentu naših odnosa, pošto papa nije samo lider države Vatikan, već i poglavar Rimokatoličke crkve”, rekao je Ušakov.

Istaknuo je da program Putinova službenog posjeta Rimu uključuje sastanak s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarelom na radnom doručku i razgovora s premijerom Giuseppeom Conteom i učešće na Forumu rusko-italijanskog dijaloga civilnog društva.

U ruskoj delegaciji su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, te ministri kulture, zdravstva, industrije i trgovine, energetike i predstavnik  ruskih željeznica.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA