Nauka i Tehnologija
Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027. Čipseti specifični za umjetnu inteligenciju bit će ključni za računala s omogućenom umjetnom inteligencijom.
#

Prema najnovijem izvješću koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Canalys, osobna računala kao temeljni alat za rad i slobodno vrijeme, sada su suočena u valu umjetne inteligencije s velikim izazovom u smislu softverskih i hardverskih mogućnosti. Kako bi držali korak s ovim trendom, moraju biti opremljena čipsetima ili modulima koji mogu ubrzati AI izračune. U trenutnom tržišnom okruženju glavni primjeri uključuju Qualcommov Hexagon tensor akcelerator, Appleov Neural Engine, Intelov Movidius VPU i AMD-ov APU.

  

Dobra je vijest da su već danas mnoga osobna računala opremljena snažnim CPU-ima i GPU-ovima koji se mogu kombinirati s aplikacijama u oblaku kako bi se iskoristila AI. Uz to i računala koja zadovoljavaju najosnovnije specifikacije mogu pokrenuti osnovne funkcije AI kao što su digitalni pomoćnici Cortana i Siri, zamućenje pozadine u stvarnom vremenu kod alata za videokonferencije i glasovni tekst. Međutim, istinski smisleni slučajevi upotrebe umjetne inteligencije na osobnim računalima moraju dati prioritet odgovoru u stvarnom vremenu, niskoj latenciji i visokoj sigurnosti.

I na tome tech industrija radi. Primjerice Apple s čipovima serije M3, Qualcomm s čipsetom ARM arhitekture 8cx Gen3 i poboljšanim AI mogućnosti kako bi povećao tržišni udio u 2024. integracijom Nuvia arhitekture i Windows Copilota. Na polju x86, AMD je lansirao svoje rješenje “Phoenix” serije Ryzen 7040, prije lansiranja Intelovog Meteor Lakea s Movidius VPU. I upravo ovaj potez potaknuo je proizvođače osobnih računala da unaprijed prihvate AMD-ovu tehnologiju i iskoriste punu prednost zamaha razvoja tržišta. Do druge polovice 2024. AMD očekuje da će serija 8050 dodatno poboljšati mogućnosti umjetne inteligencije. Ali, u konačnici Intelova strategija će promovirati ubrzanu popularnost kombinacije “AI + PC” počevši od 2024. Sa svojim nadolazećim verzijama Arrow Lake i Lunar Lake, Intel se kladi na AI čipsete da predvode revoluciju u računalima s AI-om.

  
Osim toga, proizvođači s velikim isporukama mogu razmotriti korištenje ARM ili RISC-V arhitekture za razvoj vlastitih procesora. Iako samostalni razvoj uključuje veće početne troškove, može optimizirati performanse, potrošnju energije i povećati sigurnost. Također, s obzirom na to da se očekuje da će najnoviji operativni sustav Windows lansiran krajem 2024. objaviti značajke poboljšane umjetnom inteligencijom, kao i široku primjenu alata umjetne inteligencije u poslovnom i produktivnom softveru, očekuje se da će tržište računala kompatibilnih s umjetnom inteligencijom postići eksplozivan rast 2025. i 2026. Do 2027. očekuje se da će isporuke premašiti 175 milijuna jedinica, što čini više od 60 posto ukupnih isporuka računala. Od sada do tada, sektor će rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 94 posto.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.