13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Tramp stigao u Veliku Britaniju: Posjetu počinje sastankom s kraljicom Elizabetom

Američki predsjednik Donald Tramp stigao je u Veliku Britaniju, a posjetu će početi sastankom s kraljevskom porodicom i ručkom s kraljicom Elizabetom.

Posjeta, planirana unaprijed više mjeseci povodom obilježavanja 75. godišnjice Dana D – iskrcavanja saveznika u Normandiju – u sjeni je previranja oko Brexita i najavljene ostavke premijerke Tereze Mej (Theresa May) u petak.

Čak i prije dolaska, Tramp je već ušao u previranja u čelništvu Konzervativne stranke, izražavajući podršku Brexitu i njegovom tvrdokornom zagovorniku Borisu Džonsonu (Johnson), prenosi dpa.

- OGLAS -

Prvi dan posjete američkog predsjednika bit će popraćen protestima građana.

Tokom banketa u Bakingemskoj palači u centru Londona stotine demonstranata planiraju održati suparnički “narodni banket” nekoliko stotina metara dalje na Trgu parlamenta.

Nakon ručka s kraljicom, predsjednik i prva dama Melanija Tramp posjetit će Vestminstersku opatiju i položiti vijenac na grob neznanog junaka.

Melanija će se sastati na popodnevnom čaju s princom Čarlsom (Charles), nasljednikom na tron, prije državnog banketa u večernjim satima.

Tramp će se u utorak sastati s Mej – nekoliko dana prije nego što ona odstupi s premijerskog položaja – i održat će razgovore s američkim i britanskim poslovnim čelnicima.

Trampova posjeta Britaniji bit će okončana velikom ceremonijom u južnom gradu Portsmutu kako bi bio obilježen Dan D iz 1944. godine, kada se oko 160.000 američkih, francuskih i drugih savezničkih vojnika iskrcalo u Normandiji okupiranoj od Njemačke u zapadnoj Francuskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Američki predsjednik će potom otputovati u Irsku i Francusku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA