Tehnologija
Dizajner iMaca, iPoda i iPhonea Jony Ive odlazi iz Applea Osniva vlastitu kompaniju.
#

Britanac Sir Jony Ive, koji je tijekom dva desetljeća pomogao američkom tehnološkom divu Appleu da postane najvrednija tvrtka na svijetu, najavio je odlazak i osnivanje vlastite kompanije LoveFrom.

Dizajner iMaca, iPoda i iPhonea osnovat će novu tvrtku do kraja godine a prvi će mu klijent biti Apple, navodi BBC.

„Ovo se čini kao prirodan i miran trenutak za promjenu“, rekao je Ive.

„Nakon gotovo 30 godina i bezbroj projekata, najviše sam ponosan na trajan trag koji smo ostavili iza sebe, stvorivši Appleov dizajnerski tim, proces i kulturu kojoj nema premca“, izjavio je Sir Jonathan.

Ive je postao šef Appleovog dizajnerskog studija 1996. godine, u trenutku kada je tvrtka bila u lošem financijskom stanju i dijelila je otkaze. Zaokret je počeo 1998. godine Iveovim iMac-om a nastavio se 2001.godine iPod-om, te 2007. godine iPhoneom i nizom drugih poznatih uređaja.

Među posljednjim je Iveovim projektima dovršetak Appleovog novog sjedišta, ultra-modernog kompleksa Apple Park.

Appleov šef Tim Cook izjavio je da se važnost njegove uloge u Appleovom preporodu ne može dovoljno naglasiti.

Tehnološki div trenutno prolazi kroz velike promjene, napominje BBC. Tako je voditeljica sektora maloprodaje Angela Ahrendts otišla iz tvrtke u travnju a ulagači su zabrinuti zbog pada prodaje iPhonea.

Iz Applea su u četvrtak priopćili kako će Iveov posao preuzeti voditelji dizajnerskog tima - Evans Hankey postat će potpredsjednica za industrijski dizajn a Alan Dye potpredsjednik za dizajn korisničkog sučelja.

Novi Iveov projekt LoveFrom još je nepoznanica, no zna se da će biti osnovan u Kaliforniji, a neki mediji izvješćuju da će se, između ostalog, fokusirati na mobilne tehnološke uređaje

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.