10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Trump podupire proteste protiv karantene; u svijetu preko 150 hiljada smrti

Gomilaju se dokazi da se socijalna distanca pokazuje uspješnom nakon što je polovica čovječanstva – 4.5. milijardi ljudi – ostala u svojim domovima.

Vlade diljem svijeta trenutno bore s pitanjima kada i kako ublažiti restriktivne mjere koje su bacile globalnu ekonomiju na koljena, iako je zaraza Covidom-19 u teže pogođenim zemljama i dalje u uzlaznoj putanji.

U tri savezne američke države zabilježeni su prosvjedi ovaj tjedan na kojima se zahtijevalo ukidanje ograničenja. Najveći je održan u Michiganu i okupio je 3000 ljudi, od kojih su neki bili naoružani.

- OGLAS -

Trump je u najvećoj mjeri prepustio dužnosnicima saveznih država odluke po pitanju ublažavanja mjera karantene, ali je predstavio smjernice za ponovno pokretanje gospodarstva.

No demokratski čelnici triju saveznih država oštro su kritizirali njegov poziv da se “oslobode” Michigan, Minnesota i Virginija u seriji tvitova u petak.

“Nemam vremena uključivati se u ratove na Twitteru”, rekao je guverner Virginije Ralph Northam.

U Africi preko 1000 umrlih

Od svih 2,5 milijuna slučajeva zaraze diljem svijeta, gotovo trećina njih nalazi se u SAD-u.

Također je zabilježeno preko 37 tisuća smrtnih slučajeva, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, dok su odmah iza SAD-a Italija, Španjolska i Francuska, također poharane zarazom.

Mnoge zemlje testiraju samo najozbiljnije slučajeve, tako da je broj ukupnih slučajeva u svijetu vjerojatno samo dio stvarnog broja zaraženih.

Doslovno nijedan kutak svijeta nije ostao netaknut, s time da je broj smrti u Africi prešao tisuću.

U Nigeriji je u subotu umro glavni pomoćnik predsjednika Muhammadua Buharija, koji je najviše rangirana osoba koja je podlegla virusu u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

U međuvremenu, mnogi pravoslavni kršćani pripremaju se na obilježavanje Uskrsa bez odlaska na crkveno slavlje.

Ruska Pravoslavna Crkva zamolila je vjernike da Uskrs proslave kod kuće, iako će većina bogomolja ostati otvorena. Misna slavlja u Turskoj bit će zatvorena, ali će se prenositi na internetu.

U Zimbabveu je otkazano slavlje i skup kojim se obilježava 40. godišnjica nezavisnosti od britanske kolonijalne vladavine.

Buckinghamska palača javila je da kraljica Elizabeta II. neće u utorak proslaviti svoj rođendan tradicionalnim topovskim plotunom.

Optužbe o prikrivanju

Kina je u petak podigla brojku smrtnih slučajeva na 4636 nakon što je pribrojila još 1290 smrti u gradu Wuhanu, gdje se ova respiratorna bolest najprije i pojavila prošle godine.

Trump, koji je bijesno odgovorio na optužbe da je presporo reagirao na virusnu prijetnju, optužio je Peking za umanjivanje učinka virusa unutar svojih granica.

“Puno je veći (broj) od toga i puno veći nego u SAD-u, mi nismo ni blizu!”, tvitao je.

Trump nije priložio nikakve dokaze kojima podupire svoju tvrdnju, no Peking se u nekoliko proteklih dana našao pod pritiskom da razjasni svoje postupke prilikom izbijanja bolesti i upravljanje koronakrizom.

Francuski i britanski čelnici također su doveli u pitanje postupanje Kine, no Peking je uzvratio rekavši da informacije o bolesti nisu bile skrivane.

Znakovi da zaraza popušta u nekim dijelovima Europe nagnala je Švicarsku, Dansku i Finsku da započnu s otvaranjem trgovina i škola ovaj tjedan.

Njemački ministar zdravstva rekao je u petak da je virus “pod kontrolom nakon 3400 smrti u zemlji, koja sada započinje s delikatnim zadatkom uklanjanja nekih zabrana, a da ne izazove novu zarazu.”

Nekim malim trgovinama bit će od ponedjeljka dopušten rad, a narednih tjedana neka će se djeca vratiti u škole. Dijelovi Italije također su počeli izlaziti iz karantene, dok stanovnici Venecije šetaju tihim kanalima.

No Španjolska, koja je u subotu prešla brojku od 20 tisuća umrlih, produžila je strogu karantenu, dok su Japan, Britanija i Meksiko produžile već postojeće mjere ograničenja kretanja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA