Nauka i Tehnologija
Dobra vijest za sve ljubitelje ove igre: PES mijenja ime u eFootball i postaje besplatna Čini se da će sve verzije igre biti funkcionalno iste, a to bi moglo značiti da će i veoma uspješni PES Mobile biti ukinut ili zamijenjen
#

Popularna igra PES (Pro Evolution Soccer) ne dobija samo novi engine, nego i novo ime te modove, a također postaje besplatna za gamere.

Japanska kompanija Konami zvanično je promijenila ime svoje igre iz Pro Evolution Soccer u eFootball te će postati isključivo digitalna, besplatna igra koja stiže na konzole PlayStation 4, PlayStation 5, Xbos Series X i S, Xbox One, ali i na PC.

Igra će biti dostupna ove jeseni, a mogu se očekivati i verzije za iOS i Android. Da li će u njoj moći uživati i korisnici Nintendove ručne konzole Switch, zasad nije poznato.

Osim toga, do zime će sve verzije igre podržavati cross-play, ali će igrači mobilnih verzija morati koristiti kontrolere kako bi igrali protiv igrača koji koriste konzole i PC.

Radi se o zaista ogromnom i značajnom potezu Konamija koji uključuje i prelazan sa FOX Enginea na novi engine kreiran sa Unrealom 4. Čini se da će sve verzije igre biti funkcionalno iste, a to bi moglo značiti da će i veoma uspješni PES Mobile biti ukinut ili zamijenjen.

Producent PES-a Seitaro Kimura je rekao da će eFootball dobijati redovne nadogradnje te da više neće biti godišnjih verzija koje se plaćaju. Igra će dobijati besplatne godišnje nadogradnje za nove sezone.

Igra eFoodball će na početku nuditi egzibicione mečeve, a bit će moguće odabrati između devet klubova. Kasnije će se pojaviti drugi modovi koji će se plaćati. Šta će se dogoditi s MyClub modom, zasad nije poznato, ali se špekuliše da će ga zamijeniti neimenovani "Team Building Mode".

Također, nije poznato kako će se novi timovi dodavati igru i kako će funkcionisati eFootball modovi i monetizacija.

Kao komentatori se vraćaju engleski komentatori Peter Drury i Jim Beglin, a bit će dostupna i Option Files opcija za prilagođavanje igre.

Konami će više informacija o igri eFootball objaviti krajem augusta, prenosi Klix.

 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.