11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Turska: Mega projekat Kanal Istanbul oslobodiće i zaštititi Bosfor

Mega projekat Kanal Istanbul oslobodiće i zaštititi moreuz Bosfor, koji prolazi kroz tursku metropolu, rekao je u subotu Murat Kurum, ministar zaštite okoline i urbanizacije Turske, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kanal Istanbul vidimo kao vrlo važan projekat za budućnost naše zemlje s njenim obalnim strukturama, marinama, lukama i logističkim centrima”, kazao je Kurum.

Naglasio je da se studije o potencijalnom uticaju projekta na okolinu bliže kraju i da se projekat provodi s najvišim nivoom ekološke osjetljivosti.

- OGLAS -

“Obale Bosfora sigurno neće biti zahvaćene izgradnjom. Njegov istorijski, prirodni materijal biće sačuvan”, dodao je ministar, istaknuvši važnost projekta i za Tursku, ali i za svijet.

Predviđeni kanal trebao bi pružiti olakšavanje brodskom saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, posebno saobraćanje tankerima preko Bosfora.

Šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte na Bosforu od 1960-ih godina, podsjetio je Kurum i dodao:

“Uz Kanal Istanbul ćemo prenijeti teret s Bosfora i održati ga u boljem stanju za buduće generacije. Cilj projekta je i da se spriječe potencijalno opasni ekološki incidenti.”

Kanal Istanbul je jedan od strateških velikih projekata u Turskoj i planira eliminisati rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji prevoze opasnu robu preko Bosfora.

Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebao bi povećati dnevni kapacitet od 160 plovila.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA