Nauka i Tehnologija
EU nameće nova pravila za proizvode u oblasti umjetne inteligencije Evropska komisija objavila je propise koji nalažu nove odgovornosti proizvođačima modernih tehnoloških proizvoda kao što su umjetna inteligencija, bespilotne letjelice i pametni kućni aparati
#

Evropska unija (EU) pripremila je nova pravila koja će povećati odgovornosti kompanija koje razvijaju softver i proizvode za vještačku inteligenciju i primorati ih da plaćaju odštetu onima koji su na neki način oštećeni ovim proizvodima, javlja Anadolu Agency (AA).

Evropska komisija objavila je propise koji nalažu nove odgovornosti proizvođačima modernih tehnoloških proizvoda kao što su umjetna inteligencija, bespilotne letjelice i pametni kućni aparati.

Proizvođači u oblasti umjetne inteligencije će, prema novim propisima, morati nadoknaditi štetu izazvanu njihovim proizvodima.

Oni koji proizvode robote, dronove ili sisteme za pametne kuće također će biti obuhvaćeni propisima.

Potrošači koji su pretrpjeli štetu zbog uvezenih i nesigurnih proizvoda moći će tražiti odštetu od kompanije uvoznika ili predstavnika proizvođača u EU.

Dosadašnji propisi EU-a o odgovornosti za mnoge proizvode doneseni su prije 40 godina, ali nisu pokrivali brojne nove oblasti koje su se pojavile sa novim tehnologijama.

Umjetna inteligencija je oblast u kojoj se izučavaju hardversko-softverska rješenja koja treba da omoguće sposobnosti i ponašanja slična ljudskom (percepcija, reagovanje, ponašanje, rezonovanje, zaključivanje i činjenje).

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.