Nauka i Tehnologija
Evropska unija priprema rekordnu kaznu za Metu Iz Mete su odbili da daju komentar.
#

Evropska unija (EU) se sprema da izrekne rekordnu novčanu kaznu Meti, matičnoj kompaniji Facebooka, zbog kršenja privatnosti prenosom podataka Facebookovih korisnika iz Unije na servere u Sjedinjenim državama (SAD) i nepoštivanja upozorenja suda.

Kazna će biti veća od dosadašnjeg rekorda, novčane kazne od 746 miliona evra koju je EU odredila kompaniji Amazon, kazali su izvori, prenosi "Hrportfolio".

Bez komentara

Iz Mete su odbili da daju komentar.

Evropski regulatori na čelu s irskom komesarkom za zaštitu podataka Helen Dikson dovršavaju zabranu pravnog alata koji Facebook koristi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD, podstaknuti strahovima da bi američke obavještajne službe mogle dobiti pristup podacima, prenosi "RTCG".

U aprilu su upozorili da irski regulator za zaštitu podataka ima rok od mjesec da izda nalog kojim bi se blokirao Facebookov prenos podataka preko Atlantika. Zabrana bi mogla stupiti na snagu idućih dana.

Obustava usluge

Najviši evropski sud poništio je 2020. sporazum SAD-a i EU-a o prenosu podataka, ukazujući na strahovanja od nadzora.

Iz Mete su prošle godine upozorili da bi zbog zabrane mehanizma koji koriste za prenos podataka iz Evrope u SAD mogli biti primorani da obustave usluge Facebooka na Starom kontinentu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.