Nauka i Tehnologija
Facebook blokirao Australiju, pljušte negativne reakcije Facebookova odluka da blokira objavu i dijeljenje medijskih sadržaja za korisnike u Australiji pokrenula je lavinu osuda i optužbi.
#

Facebookov potez da “odfrenda” Australiju, blokira ključne informacijske servise za zdravstvene i hitne službe, je arogantan i razočaravajuć. Takav potez samo ptvrđuje našu zabrinutost da se velike tehnološke tvrtke ponašaju kao da su veće od vlada i da se pravila na njih ne odnose, istaknuo je australski premijer Scott Morrison.

“Ponašaju se poput Sjeverne Koreje, a ne američke kompanije. Pozivam američku vladu da nam pomogne u rješavanju ovog slučaja”, dodao je premijer zapadne Australije Mark McGowan.

Reagirali su i američki kongresnici koji se također ne slažu s Facebookovim potezom, prenosi Dnevnik.hr.

“Ako već nije jasno, Facebook nije kompatibilan s demokracijom. Prijetnja da će cijelu zemlju baciti na koljena ako ne prihvate njihove uvjete je ultimativno priznanje monopola”, zapisao je američki kongresnik David Cicilline.

Nadamo se da će Facebook brzo ovo ispraviti, jer mi dijelimo važne, znanstveno utemeljene informacije u kritično vrijeme kad nije u ničijem interesu da se one izgube i da ih zamijene neprovjerene priče, poručio je Will Berryman, predsjednik Royal Institution of Australia koji izdaju znanstveni časopis Cosmos.

“Facebookovo blokiranje vijesti usred pandemije, kad je točna informacija ključna za brzi odgovor javnog zdravstva, stvarno vam govori sve što trebate znati o tome kako Zuckerberg brine o Australskom društvu i koheziji”, dodao je Chris Cooper, izvršni direktor Reset Australia.

Facebook je u krivu, Facebookov potez je bio nepotreban i naštetiti će njegovoj reputaciji u Australiji, poručio je Josh Frydenberg.

“Ovo je alarmirajući i opasan tijek događaja. Blokiranje pristupa ključnim informacijama cijeloj zemlji usred noći je beskrupulozno”, poručili su iz Human Rights Watch.

Mrežne stranice vatrogasnih, zdravstvenih i meteoroloških služba diljem Australije ne mogu normalno funkcionirati na toj društvenoj mreži u času kada su se neki dijelovi zemlje našli u izvanrednoj situaciji.

Google je popustio, ali Facebook provodi svoje prijetnje i smanjit će dijeljenje novinskih članaka i informativnih emisija u Australiji kao reakciju na plan zakona koji želi platforme prisiliti da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja, navodi Dnevnik.hr.

Australska vlada radi na “obvezujućem kodeksu ponašanja” koji određuje odnose između tradicionalnih medija koji su u financijskim poteškoćama i internetskih divova, počevši od Googlea i Facebooka koji ubiru većinu globalnih prihoda od digitalnog oglašavanja.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.