Nauka i Tehnologija
Forbes: Zbog ovoga biste trebali prestati koristiti Facebookov Messenger “Facebook definitivno dijeli sve svoje metapodatke sa samim sobom”, navodi dalje i tome suprotstavlja situaciju s WhatsAppom.
#

Planetarno utjecajni američki poslovni magazin objavio je analizu svoj posebnog stručnjaka iz cyber-sigurnosti koji upozorava 1,3 milijarde korisnika Messengera na Facebooku da bi najnoviju "iznenadnu reakciju WhatsApp trebali shvatiti kao oštro upozorenje" po svoju sigurnost.

Nakon mnoštva kritika WhatsApp je odgodio primjenu novih pravila korištenja aplikacije do svibnja. Forbesov stručnjak Zak Doffman upozorava da je Messenger, koji je izvorno nastao kao dio Facebooka, a sada se koristi samostalno, najslabija aplikacija takve vrste u pogledu zaštite jer nema opciju enkripcije poruka.

“Za to nema opravdanja. Svi mi znamo da Facebook živi od naših podataka, tako uostalom i plaćamo naš ‘besplatan servis’. Ali granice trebaju postojati”, napisao je Doffman.

Objasnio je da na Messengeru ne postoji enkripcija na oba kraja, kao što je slučaj barem na WhatsAppu, čija je glavna obrana kad se na nj dikla hajka bila barem: “Mi ne možemo vidjeti vaše privatne poruke… Kao što ne može niti Facebook.”

“Ali, takve sreće niste ako ste na Messengeru”, upozorava dalje Forbesov analitičar i poentira s time da “Facebook priznaje da nadgleda sadržaj privatnih poruka između korisnika”.

“Facebook definitivno dijeli sve svoje metapodatke sa samim sobom”, navodi dalje i tome suprotstavlja situaciju s WhatsAppom.

Doffman je u nastavku naveo primjer i objasnio kako su istraživači tog područja, Tommy Mysk i Talal Haj Bakr, zaključili da dotična mreža downloada privatne fileove koje korisnici međusobno dijele, kao i linkove na određene stranice, također ako ih dijele.

“Taj problem s Messengerom koji ima pristup s vašim privatnim informacijama lako je rješiv, pukom enkripcijom ‘end-to-end'”, glavni je zaključak analize u Forbesu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.