Nauka i Tehnologija
Francuska kreće u borbu protiv govora mržnje na internetu: Nedopušteni sadržaj mora se ukloniti u roku od 24 sata
# AFP

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera morat će ukloniti sve sadržaje govora mržnje u roku od 24 sata, navodi se u nacrtu zakona koji je u petak izglasala francuska Narodna skupština, dok kritičari tvrde da zakon otvara prostor državnoj cenzuri.

Predsjednik Emmanuel Macron želi učiniti Francusku vodećom u regulaciji američkih tehnoloških divova i suzbijanja širenja nezakonitog sadržaja i lažnih informacija na najčešće korištenim platformama.

Ono što se ne tolerira na ulici, ne bi se trebalo tolerirati ni na internetu, rekla je novinarima prije glasanja Laetitia Avia, članica Macronove većine u Narodnoj skupštini i autorica nedavnog izvješća o govoru mržnje.

Facebook je posljednjih godina pod nadzorom zbog govora mržnje, osobito nakon što je naoružani napadač ubio 51 osobu u ožujku na Novom Zelandu, a napad prenosio uživo na Facebooku.

Masakr je potaknuo premijerku Jacindu Ardern da pokrene inicijativu "Poziv za Christchurch", nazvanu po gradu u kojemu su napadnute dvije džamije.

Facebook, koji nije bio odmah dostupan za komentar, nedavno je pristao predati identifikacijske podatke korisnika osumnjičenih za govor mržnje na svojoj platformi sucima u Francuskoj, rekao je francuski ministar Reutersu prošlog tjedna.

Također je postrožio pravila za emitiranje videozapisa uživo nakon počinjenih ubojstava u Christchurchu.

Pod francuskim prijedlogom zakona, grupe na društvenim mrežama morat će uspostaviti alate pomoću kojih će korisnici moći upozoriti na "jasno nedopušten" sadržaj koji se odnosi na rasu, spol, religiju, seksualnu orijentaciju i invaliditet.

U slučaju da platforma ne reagira pravodobno ili ne ponudi mogućnosti za prijavu nedopuštenog sadržaja, mogle bi ih stići kazne do 4 posto godišnjih prihoda.

Francuska regulatorna agencija (CSA) bit će odgovorna za nametanje sankcija, a uspostavit će se i ured posebnog tužitelja.

Francuski zakon mnogo je drastičniji nego zakon u Njemačkoj iz 2018. po kojemu lokalne vlasti mogu nametnuti kazne u iznosu do 50 milijuna eura mrežnim stranicama koje ne uspiju ukloniti govor mržnje na vrijeme.

Nekoliko skupina za slobodu govora na internetu tvrdi da zakon otvara prostor državnoj cenzuri jer nije jasno definiran nedopušteni sadržaj.

Izricanje 24-satnog roka za uklanjanje nezakonitog sadržaja vjerojatno će rezultirati značajnim ograničenjima sloboda, poput blokiranja zakonitih komentara ili zlouporaba mjere zbog političke cenzure, navode iz Quadrature du Net, neprofitne organizacije koja zagovara slobodu govora na internetu.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.