Tehnologija
Google naglašava napredak u borbi protiv piratstva Google je u srijedu izjavio kako je na putu da pomogne internetskim korisnicima u legitimnom dobivanju pjesama, filmova i aplikacija, ali i ukine web stranice s ukradenim digitalnim sadržajem.
# Shutterstock

U izvještaju od 64 stranice Google tvrdi je napredak ostvaren u ratu protiv piratstva, ali bilježi novu bitku u obliku "dodatka" softvera (add-on) koji se instalira na legitimne multimedijske plajere otvorenog izvora kao što je Kodi, čime se nezakonito skida sadržaj zaštićen autorskim pravima.

"Borba protiv ilegalnog streaminga na otvorenim medijskim plejerima poput Kodija pokazuje izazov i važnost uravnoteženog pristupa u borbi protiv piratstva", naveo je Google u izvještaju.

"Pirati su izradili dodatke kako bi omogućili Kodijeve kodove za pristup djelima koja krše autorska prava."

Set up kutije sa sumnjivim dodacima uklanjaju se iz Google Shoppinga, a aplikacije s unaprijed instaliranim Kodijevim dodacima, koji daju pristup piratskim stranicama, uklanjaju se iz Play Storea, ističu iz Googlea.

Izvještaj citira svjetsku studiju iz 1988. godine koju je objavio Institut za informacijski zakon koji je ustanovio da postotak korisnika interneta koji se bave piratstvom pada, a korištenje legalnog sadržaj raste.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.