10 C
Sarajevo
19.04.2024

Čović: Ako se ne formira vlast, BiH bi upala u krizu sa nesagledivim posljedicama

Čović je pojasnio da su pri izradi sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH bila primarana dva cilja – izborno zakonodavstvo i mehanizam koordinacije i izrazio nadu da se ovog puta, nakon što su potpisani principi djelovanja ministara i svih nivoa vlasti u BiH, neće moći izbjeći formiranje vlasti bez obzira na to što političko Sarajevo četiri dana nakon toga otvara kojekakve rasprave.

S obzirom na to da opozicija sa svih strana, i bošnjačke i RS i hrvatske, tvrdi da je sporazum trojice lidera SNSD-a, SDA i HDZ neodrživ, Čović kaže da ne vjeruje da se može napraviti veći nivo usaglašenosti.

Čović je istakao da je cilj uspostaviti vlast, pristupiti pregovorima s EU i nadmašiti istočne susjede u procesu pristupanja.

- OGLAS -

Komentarišući stav SDP BiH i Naše stranke koje smatraju da će postignutim dogovorom HDZ BiH imati monopol na predstavljanje Hrvata u BiH, Čović je za HRT rekao da političko Sarajevo i stranke već duže vremena kad nemaju drugih argumenata onda izlaze s takvim inicijativama.

“Ono što mi želimo jeste da tri konstitutivna naroda imaju legitimno predstavljena na svim administrativnim nivoima u BiH, što je vrlo jasna Ustavna odredba BiH. Kao najmanji konstitutivni narod insistiraćemo na tom predstavljanju”, naglasio je Čović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA