Nauka i Tehnologija
Hrvatska na dnu ljestvice po korišćenju interneta u EU Više od petine hrvatskih građana ili njih 21posto , nikad nije koristilo internet, što je alarmantan podatak koji donose nove Sektorske analize zagrebačkog Ekonomskog instituta, piše danas Jutarnji list
#

Koliko Hrvatska zaostaje za drugim državama EU u korišćenju interneta pokazuju i podaci Indeksa digitalnoe privrede i društva (DESI) Evropske komisije.

I u najnovijem izveštaju o Hrvatskoj u Briselu upozoravaju da se 21 posto hrvatske populacije u prošloj godini nikad nije koristilo internetom, što Hrvatsku i po tome svrstava na dno ljestvice EU, odnosno na 25. mjesto među članicama Unije, navodi ovaj zagrebački dnevnik.

Riječ je o gotovo dvostruko većem udjelu osoba koje ne koriste internet od prosjeka EU, u kojoj 11 odsto građana, ili svaki deveti stanovnik, nikada nije koristilo internet.

U poređenju Hrvatske sa, na primjer, skandinavskim zemljama tu su gotovo potpuno nemoguće budući da, kako stoji u Sektorskim analizama, samo dva posto Danaca nikada nije koristilo internet, dok je na Islandu, državi koja nije u EU, ali je dio Evropskoga privrednog prostora (EEA), udio osoba koje nikada nisu koristile internet zanemarivih jedan posto u ukupnoj populaciji.

I dok je internet i u Hrvatskoj potpuno zaživio kod mladih generacija pa ga tako koriste praktično svi u dobi do 25 godina, a u gripi od 25 do 34 godine ne koristi ga samo jedan posto populacije, čak 62 posto građana starijih od 65 godina nikada nije koristilo internet, ističe Jutarnji.

Drugim riječima, što je starija grupa, to je kod nje manje prisutno korištenje interneta.

Hrvatskoj pritom ne idu na ruku demografski trendovi, budući da je njeno stanovništvo sve starije, a mnogi su mladi bolje sutra odlučili da potraže u razvijenijim zemljama Zapada.

Internet se u Hrvatskoj slabije koristi nego u ostatku EU i u poslovnoj zajednici.

Doduše, navodi list, velik broj hrvatskih firmi, njih 73 posto, ima vlastite web stranice, no to je manje od prosjeka EU u kojoj svoje web stranice ima 77 posto firmi

Za prosjekom EU kaskaju i po korištenju društvenih medija u poslovne svrhe, dok je e-trgovina u Hrvatskoj još uvijek, može se reći, u povojima, barem u poređenju s razvijenim zapadnoevropskim društvima, piše Jutarnji.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.