Nauka i Tehnologija
Huawei: Ugrožavate milijarde ljudi, obustavite ilegalne radnje Političari u SAD-u koriste snagu cijele nacije kako bi se okomili na privatnu kompaniju, rekao je pravnik Huaweija i poručio da će deseci tisuća radnih mjesta u SAD-u biti pogođeni zabranom
#

Američki potez u kojem su stavili Huawei na crnu listu postavlja 'opasan presedan' koji će ugroziti milijarde korisnika, upozorio je u srijedu glavni pravnik kineskog diva. 

Govoreći na konferenciji za medije, Song Liuping je rekao kako će zabrana trgovine direktno ugroziti američke tvrtke i poslove, prenosi BBC.

U trgovinskom ratu između Kine i SAD-a, Amerikanci su nedavno stavili drugog najvećeg proizvođača mobitela na listu kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju raditi - bez prethodne dozvole. Razlog za stavljanje Huaweija na listu koji su naveli je briga za nacionalnu sigurnost. Huawei je pak opetovano opovrgavao da njihovi proizvodi predstavljaju sigurnosni rizik te su isticali kako su neovisni od kineskih vlasti. 

- Političari u SAD-u koriste snagu cijele nacije kako bi se okomili na privatnu kompaniju - rekao je Song i dodao da će stavljanje Huaweija na spornu listu imati dalekosežne implikacije.  

- Ta odluka prijeti našim korisnicima u 170 zemalja, uključujući više od tri milijarde korisnika koji koriste naše proizvode i usluge diljem svijeta. 1200 američkih kompanija direktno će biti ugroženo zbog američke zabrane poslovanja s Huaweijem, a to će pogoditi i desetke hiljada poslova u Americi.

Song je na konferenciji u Shenzhenu govorio i o koracima koje su poduzeli nakon tužbe koju su podnijeli protiv SAD-a u ožujku, a radi se o zabrani američkim saveznim službama da koriste Huaweijeve uređaje. Istaknuo je kako su zatražili od suda da ubrza proces kako bi se zaustavile 'ilegalne radnje SAD-a'.

Američke vlasti nisu pokazale niti jedan dokaz da Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju. Nema pištolja, nema dima. Samo spekulacije - rekao je Song. Inače, rasprava je u tom slučaju zakazana za 19. rujna. 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.