-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Cijene sirove nafte naglo porasle nakon napada na iranski naftni tanker

Cijena sirove nafte naglo je porasla nakon što su iranski zvaničnici javili da su dvije rakete pogodile iranski tanker koji je putovao Crvenim morem

Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte Brent porasla je za dva posto, odnosno na 60,34 dolara po barelu.

“Rezervni kapaciteti ostaju krhki, a uz ranjivost lanca snabdijevanja raste zabrinutost na gotovo svim naftnim poljima na Bliskom istoku”, rekao je Stephen Innes, tržišni strateg za azijsko-pacifičku kompaniju AxiTrader, javljaju strani mediji.

- OGLAS -

Naftni tanker Sinopa, čiji je vlasnik Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC), putovao je Crvenim morem kada je eksplodirao u blizini saudijskog grada Jeddah. Iz NIOC-a su kazali da su tanker pogodile dvije eksplozije, u 05:00 te u 05:20 sati po lokalnom vremenu.

Tanker je pretrpio velika oštećenja. Eksplozija je oštetila rezervoarw što je urokovalo curenje nafte. Posada tankera povrijeđena u incidentu.

Eksplozija tankera uslijedila je nakon napada 14. septembra na dva saudijska postrojenja za preradu nafte koja su oborila više od polovine proizvodnje nafte u kraljevstvu, prouzrokujući skok cijena nafte.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA