Nauka i Tehnologija
Intel u jeku pandemije lansirao desetu generaciju Intel Core desktop procesora Intel je predstavio desetu generaciju Intel Core procesora za stolna računala, čiji je cilj poboljšati gaming iskustvo i omogućiti 4K video editiranje za kreativne profesionalce. Barem tako tvrde u američkoj kompaniji.
# intel

Intel je predstavio desetu generaciju Intel Core procesora za stolna računala, čiji je cilj poboljšati gaming iskustvo i omogućiti 4K video editiranje za kreativne profesionalce. Barem tako tvrde u američkoj kompaniji.

Uspjeh plasmana novih proizvoda impoznatniji je samim time što velika većina Intelovih djelatnika radi na daljinu, zbog čega je postojao strah da će nova generacija procesora ili kasniti ili će do daljnjeg biti odgođena.

No, Intel si nije mogao to dopustiti u jeku žestoke bitke za prevlast na tržištu s konkurentskim AMD-om. Koji je, uzgred rečeno, sve moćniji na svim poljima, od inovativnosti, cijene, kvalitete i performansi.

Što se tiče desete generacije Intel Core S serije procesora, konstantno se brendirala kroz gaming, ali testiranje se provodilo na Adobeovom Premiere paketu, ponajprije zbog činjenice da se pri editiranju video sadržaja izvlači maksimum iz procesora. Odnosno, opterećenje je izraženije no kod gaminga u većini slučajeva.

Brzina desete generacije ide do 5,3 GHz, a Core i9 Unlocked ima deset jezgri i 20 dretvi (eng., thread). Nadalje, Intel tvrdi da Intel Core i9-10900K jest najbrži gamin procesor na svijetu, a nudi "overclock" iz osvježeni Intel Extreme Tuning Utility s grafičkim poboljšanjima i novim mogućnostima. No, ono što također navode u Intelu jest da se sve češće na "jačanje" procesora odlučuju profesionalci u segmentu rada s video sadržajem.

Treba spomenuti i da procesor uključuje Intel Turbo Boos Max 3.0, koji identificira jezgre s najboljim performansama pa uz pomoć njih poboljšava performanse u cijelosti. Kao dodatak, Intelova deseta generacija procesora izvedena je tako da nema potrebe za povećanjem voltaže kod dvije najbolje jezgre u procesoru.

Na kraju, Intel se pohvalio brojkama, pa tako nova generacija općenito ima osjetno bolje performanse. U gamingu one idu i do 81 posto,a u editiranju 4K sadržaja i do 35 posto. Naravno, sve to još treba provjeriti u praksi, ali čini se da je Intel ponovno postavio ljestvicu nešto više no što je bio slučaj u prošlosti.

(ictbusiness.info)

 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.