7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Erdogan: Turska ne odustaje od nabavke ruskog raketnog sistema S-400

Turska neće odustati od sporazuma o kupovini raketnog sistema S-400 od Rusije, naveli su mediji u subotu riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dan nakon što je neformalni američki rok za nabavku američkog raketnog sistema istekao.

NATO članica Turska u više navrata je tvrdila kako se obavezala na kupovinu ruskog raketnog istema, uprkos upozorenjima alijanse pod američkim vodstvom da S-400 ne može biti integriran u sistem NATO-ve protuzračne odbrane.

Američki zvaničnici postavili su neformalan rok od 15. februara Ankari da odgovori na suparničku američku ponudu i tvrde da će, ukoliko Turska nastavi s nabavkom S-400, Washington povuću svoju ponudu raketnih sistema Patriot korporacije Raytheon.

- OGLAS -

Oni također tvrde da će to ugroziti tursku nabavku borbenih aviona F-35 korporacije Lockheed Martin, i da će eventualno dovesti do uvođenja američkih sankcija.

Obraćajući se novinarima u avionu u kome se vraćao iz ruskog crnomorskog turističkog grada Sočija, gdje je prisustvovao samitu o Siriji između Turske, Rusije i Irana, Erdogan je, ipak, izjavio da će Ankara nastaviti s nabavkom S-400.

– Sklopili smo sporazum s Rusijom o S-400, tako da ne dolazi u obzir da odustanemo od njega. To je gotova stvar – izjavio je Erdogan, prenosi emiter programa NTV.

Kazao je da je Turska otvorena za nabavku sistema Patriot od Sjedinjenih Država sve dok taj sporazum služi turskim interesima, ali je izjavio da se o pitanjima nabavke i proizvodnje još raspravlja s Washingtonom.

– Američka administracija gleda pozitivno na pitanje rane isporuke, ali ona ne želi ništa od zajedničke proizvodnje ili kredita. Mi nastavljamo s radom zasnovanim na obećanju isporuke S-400 u julu – kazao je.

Zvanična američka ponuda za nabavku sistema Patriot ističe krajem marta, saopćili su Reutersu američki zvaničnici, nakon čega bi bila podnesena nova ponuda.

Sjedinjene Države zatražile su od Turske da do 15. februara pruži barem neformalan odgovor na pitanje da li će realizirati nabavku S-400, izjavili su zvaničnici.

Nije bilo odmah jasno da li je Turska odgovorila na američku ponudu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA