11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Cavusoglu: Ubistvo Soleimanija ugrozilo mir u regionu

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu upozorio je kako ubistvo komandanta snaga Quds Iranske revolucionarne garde Qassema Soleimanija predstavlja ozbiljan rizik za mir i stabilnost u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Cavusoglu je na sastanku organiziranom u cilju analize prethodne godine, kada je riječ o vanjskoj politici, kazao kako je 2019. bila godina u kojoj je na globalnom nivou došlo do značajnih promjena.

Ministar je rekao kako je prethodna godina bila period u kojem je geopolitička konkurencija bila na vrhuncu i kada je bila primjetna borba velikih sila za moć.

- OGLAS -

Cavusoglu se na sastanku osvrnuo i na prva dešavanja ove godine.

“Ubistvo Qassema Soleimanija u Iraku stvorio je ozbiljan rizik za mir i stabilnost našeg regiona, stvorio je prijetnju. Ulažemo velike napore kako bi se diplomatskim putem smanjile tenzije između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana“, rekao je Cavusoglu.

Pojasnio je kako su u kontaktu sa svim stranama, te da je i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom razgovarao s kolegama iz Francuske Emmanuelom Macronom, Irana Hassanom Rouhanijem, Iraka Barhamom Salihom, emirom Katara Sheikhom Temimom bin Hamedom al-Thanijem, a u narednim danima namjerava razgovarati i s premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Cavusoglu je rekao i kako je on telefonom razgovarao s kolegama iz Irana Javadom Zarifom, Rusije Sergejem Lavrovim, SAD-a Mikeom Pompeom, Velike Britanije Dominicom Raabom, Katara Shekik Mohammedom bin Abdurrahmanom al-Thanijem, Pakistana Shahom Mehmoodom Qureshijem, te generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antonijem Guterresom.

Podsjetio je kako je Turska uvijek imala ključnu ulogu kada je riječ o koracima koji će donijeti mir.

“Nastavit ćemo zajedno s drugim zemljama ulagati napore kako bismo riješili ovaj problem ili smanjili napetosti. Kao što je poznato, u srijedu Putin dolazi u Istanbul. O ovom pitanju će naš predsjednik lično razgovarati s Putinom”, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako je briga svih da Irak ne postane mjesto sukoba.

”Ovo je za Irak i našu regiju veliki rizik. Nastavljamo razgovore s Irakom. U telefonskom razgovoru smo vidjeli i da predsjednik Iraka Barham Salih dijeli našu zabrinutost. Zbog toga ćemo nastaviti raditi sve što možemo kako bi se što prije smirila ova spirala nasilja”, rekao je Cavusoglu.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA