Nauka i Tehnologija
Microsoft kupuje Activision Blizzard za 70 milijardi dolara: Najveći ugovor ikad za ovu kompaniju! Navodno, Microsoft će kupiti Activision Blizzard u ugovoru u vrijednosti od 68,7 milijardi dolara.
#

Dogovor će ujediniti dva najveća imena u tehnološkoj industriji. To je najveća kupovina ikad za Microsoft i kompanija će platiti 95 dolara po dionici za kompaniju.

Activision Blizzard je poznat po stvaranju naslova kao što su Call of Duty i World of Warcraft.

Glavni izvršni direktor kompanije Bobby Kotick ostat će na svojoj ulozi nakon preuzimanja Microsofta.

Activision ima historiju sa Xbox-om i preuzimanjem brenda, Microsoft ima za cilj da proširi svoju ponudu za Xbox, u nastojanju da pobijedi Sonyjev PlayStation.

U izjavi koja se odnosi na dogovor, Microsoft je govorio o tome kako bi preuzimanje Activisiona ubrzalo rast kompanije.

Oni su rekli: Ova akvizicija će ubrzati rast Microsoftovog poslovanja sa igrama na mobilnim uređajima, računarima, konzolama i obezbjedit će gradivne blokove za metaverzum.

Međutim, Activision se nedavno našao na udaru kritika zbog tretmana žena. Bilo je nekoliko tužbi oko kompanije, koje uključuju optužbe za diskriminaciju i uznemiravanje.

Kotick se također suočio s pritiskom da podnese ostavku usred tužbi i borbe kompanije da se prilagodi potražnji za sadržajem igara koja je porasla tokom pandemije.

Navodno, kompanija je među zaposlenima gajila mentalitet 'prožimajućeg 'frat boy' na radnom mjestu'.

Wall Street Journal je također izvijestio da Kotick nije obavijestio upravni odbor kompanije o izvještajima o nedoličnom ponašanju.

Međutim, kompanija je u saopćenju navela da su "razočarani izvještajem Wall Street Journala" i okarakterisali ga kao obmanjujući.

Uprkos ovoj kontroverzi, dogovor će se nastaviti i, ako bude odobren, Microsoft će učiniti trećom po veličini firmom za igre na svijetu, piše Unilad.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.