Nauka i Tehnologija
Monitori za bebe su na meti hakera, postoje načini kako se zaštititi Stručnjaci za sigurnost upozoravaju roditelje da snimke kamera iznad kreveta djeteta sve češće završavaju na internetu.
#

Nacionalni centar za elektroničku sigurnost Velike Britanije podsjeća roditelje da postave jaku lozinku, prije nego što uključe videonadzor u dječjoj sobi. Jednostavne šifre lako se otkrivaju pa hakeri putem interneta promatraju što se događa u sobi ili na bilo kojem drugom mjestu gdje je uređaj postavljen.

Tehnički direktor Nacionalnog centra za elektroničku sigurnost Ian Levy kaže da su bebi monitori pogodni za hakerski napad. Postoji mnogo primjera koji svjedoče kako su se hakeri povezali s uređajima.

Jedan od napadača razgovarao je s djevojčicom, a prethodno se predstavio kao Father Christmas. Par iz Leedsa postao je žrtva zloupotrebe snimki koje su se neovlašteno našle na internetu.

Zaštita privatnosti u tri koraka

Nadležni u Velikoj Britaniji izdali su nove upute za vlasnike videonadzora, a zaštita privatnosti može se unaprijediti u tri koraka:

1. Promjena tvorničke lozinke koja je laka za hakiranje. Najčešće se radi o riječi "admin" ili nizu brojeva kao što su "123456" ili "000000". Trebalo bi postaviti jedinstvenu lozinku čije značenje znaju samo vlasnici.

2. Ažuriranje softvera kamere ako je moguće.

3. Isključivanje funkcija daljinske kontrole putem interneta, ako ova opcija nije potrebna.

 

Uređaji povezani na lokalnu internetsku mrežu postali su dio svakodnevice. Elektronička sigurnost vlasnika je ugrožena, a zaštita podataka i privatnosti postaju veliki izazov. Kamere za videonadzor stana jedan su od klasičnih primjera.

Tvrtke koje se bave videonadzorom najviše proizvode jeftine kamere i ne obraćaju dovoljno pažnje na sigurnost korisnika. Korak prema rješenju problema jesu visoki sigurnosni standardi propisani novim zakonima.

Najavili i novi zakon

Grupa potrošača iz Britanije koja koristi sigurnosne uređaje podržava uvođenje visokih standarda. Vlada je najavila usvajanje zakona koji će obavezati proizvođače da ojačaju sigurnost kamera i monitora za bebe, piše BBC.

Dodatni koraci odnose se na uvođenje dvofaktorske autentifikacije. Riječ je dodatnoj zaštiti koja je dizajnirana tako da računu uređaja može pristupiti samo vlasnik, čak i kada neka druga osoba zna šifru. Svaki put kada vlasnik želi uključiti videonadzor, popunjava dva različita polja: lozinku i šesteroznamenkasti kod za verifikaciju koji se pojavljuje na drugom uređaju.

"Bit će potreban detaljni zakon kako bi se primijenila najbolja praksa prema proizvođačima, komponentama uređaja i sigurnosti baza podataka", objašnjava britanski sigurnosni analitičar Blake Kozak.

Najnovije upute Nacionalnog centra za elektroničku sigurnost odnose se na onemogućavanje opcije univerzalnog priključka i prosljeđivanja porta u postavkama internetskog rutera. Riječ je o metodi koju koriste servisi za online igre.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.