Tehnologija
NASA objavila fotografiju površine Marsa NASA-ina bespilotna letjelica InSight sinoć je sigurno sletjela na Mars kako bi započela svoju dvogodišnju misiju kao prvi objekt koji su dizajnirali ljudi da istraži duboku unutrašnjost tog planeta.
# NASA

-Sonda je poslala na Zemlju signale ukazajući na to da su njezini solarni paneli otvoreni te da se pune prikupljajući sunčevu svjetlost-, objavili su iz NASA-e.

Voditelj projekta Tom Hoffman kazao je kako se sada njegov tim može malo odmoriti jer zna da je sa solarnim sustavom sve u redu i da puni baterije.

-Sada slijedi uzbudljivo novo poglavlje za InSight: površinske operacije i početak instalacije instrumenata koji će istraživati Mars-, dodao je.


Odmah po slijetanju InSight je snimio i prvu fotografiju s Marsa te ju je poslao u centralu NASA-e. Fotografija prikazuje zanimljiv pogled na planet dok se u daljini vidi horizont. Također se vide dio sonde i nakupina čestica prašine na poklopcu iznad kamere.

Na Marsu će provesti 24 mjeseca

InSight nosi instrumente koji detektiraju temperature planeta i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Potom su 123 kilometra dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletjela u središte puste ravnice poznate kao Elysium Planitia, koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

InSight će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježeći seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvijetlio misterije o Marsovu postanku, što bi potom moglo razjasniti i porijeklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u unutrašnjem krugu Sunčeva sistema.

Uspješno manje od polovice misija na Mars

Manje od polovice misija na Mars bilo je uspješno. Razne svemirske agencije poslale su 44 robotizirane sonde na Crveni planet, ali ih se samo 18 uspjelo probiti do Marsa.

Sonda InSight podsjeća na Mjesečev lander iz misije Apollo te ima tri noge koje drže tijelo sonde.

Za razliku od rovera Curiosity koji je 2012. godine uspješno sletio u krater Gale na Marsu, sonda InSight bit će nepokretna. Bit će pozicionirana na samo jednom mjestu i glavni fokus će joj biti dubinska i detaljna analiza tla, piše CNN.

No to nije jedina razlika. Sonda će moći bušiti mnogo dublje od rovera Curiosity, čak do 5 metara.

Što će sve sonda istraživati i koji je njen značaj

Prema BBC-ju, InSight će pokušati odgovoriti na tri osnovna pitanja: koji je sastav tla, kolika je temperatura u unutrašnjosti Marsa i kako tačno Mars tetura, odnosno oscilira oko svoje osi.

Tako će mjeriti seizmičku aktivnost, odnosno osluškivati zemljotrese na Crvenom planetu. Prikupljeni podaci će nam reći kako su posloženi slojevi tla i od čega se sastoje.

Uz to što će mjeriti teturanje Marsa oko svoje osi pomoću radiovalova, sonda InSight će pokušati otkriti koliko je vruće u unutrašnjosti Marsa. Možda se mnogima ta informacija ne čini toliko važna, ali ona je iznimno bitna za razumijevanje procesa nastanka planeta Marsa, ali i Zemlje. Sonda InSight bi nam tako mogla pružiti vrijedne informacije i o Zemlji, o tome zašto i kako se planet pun lave, kakva je bila Zemlja, pretvorio u planet pogodan za život.

Također, sonda će istražiti je li na Marsu dovoljno toplo da ispod površine ima tekuće vode i je li jezgra Marsa tekuća ili kruta.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.