Nauka i Tehnologija
NASA odabrala tri kompanije koje će praviti letjelice za putovanja na Mjesec Američka svemirska agencija NASA zatražila je od tri privatne kompanije da počnu izradu svojih lunarnih lendera, od kojih će onaj koji bude najbolji prvi voditi ljude na putovanje do Mjeseca.
# NASA
 
Američka svemirska agencija NASA zatražila je od tri privatne kompanije da počnu izradu svojih lunarnih lendera, od kojih će onaj koji bude najbolji prvi voditi ljude na putovanje do Mjeseca.
 

Kako piše londonski Independent, NASA je odabrala tri kompanije koje će razviti svoje svemirske letelice, u okviru plana za slanje astronauta na Mesec 2024. godine, a koji će se koristiti kao baza za nastavak putovanja na Mars.

Kompanije koje će praviti svoje letelice su kalifornijski SpaceX koji predvodi Elon Mask, kompanija Blue Origin iz Vašingtona, koju je osnovao direktor Amazona Džef Bezos, i Dynetics iz Alabame.

U narednih 10 meseci svaka kompanija će usavršavati svoj koncept letelice, a NASA će odlučiti koji prototip letelice će prvi biti testiran.

(Vijesti.ba)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.