7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Aerodrom Sarajevo dobio ocjenu sa rezervom

Federalni revizori su utvrdili da Međunarodni aerodrom Sarajevo nije transparentno raspolagao sredstvima, pa tako u toku prošle godine za nabavku usluga građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na aerodromu, u iznosu od 36.068.577 KM, tenderska dokumentacija nije izrađena u skladu s procedurama propisanim Zakonom o javnim nabavkama.

“Društvo je propustilo da tenderskom dokumentacijom definiše zahtjeve za podugovaranje u skladu s propisima, a što je uzrokovalo žalbe i kašnjenje u realizaciji građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova”, stoji u izvještaju revizora.

Aerodrom je u prošloj godini napravio plan investicija, kojim je planirano 29.432.000 KM za investicije, i to u građevinske objekte niskogradnje i visokogradnje 15.100.800 KM, nabavku opreme 10.576.200 KM i informatičke tehnologije i komunikacije 3.755.000 KM.

- OGLAS -

“Međutim, planirane investicije u 2018. godini su samo manjim dijelom od 11.277.753 KM, ili 38 posto, realizovane, a najveće odstupanje u odnosu na planirano je kod građevinskih objekata niskogradnje i visokogradnje, gdje je realizovano 4.283.023 KM, ili 28 posto od planiranog”, saopštili su revizori.

Investicije u informatičke tehnologije i komunikacije su realizovane samo u iznosu od 1.683.919 KM, ili 45 posto, a u opremu 5.310.811 KM, ili 50 posto od planiranog.

“Iako je Uprava društva raspolagala informacijama o stvarnoj realizaciji planiranih investicija i da je došlo do značajnog odstupanja u realizaciji, nije vršeno razmatranje plana poslovanja, njegovo revidiranje i usaglašavanje u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima u FBiH. Pored toga, društvo je s kašnjenjem od pet mjeseci donijelo godišnji plan poslovanja”, konstatovali su revizori.

Revizori su u skladu s tim s rezervom ocijenili finansijsko poslovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo i dali preporuku u kojoj ističu da je potrebno da Uprava društva, u skladu s članom 24. Zakona o javnim preduzećima u FBiH, donese plan poslovanja, a kod odstupanja u realizaciji plana poslovanja izvrši njegovo revidiranje i usaglašavanje.

“Društvo je za izvođenje navedenih građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova zaključilo tri ugovora u ukupnoj vrijednosti 36.068.577 KM. Navedeno nije u skladu s članom 53. Zakona o javnim nabavkama, kojim je definisano da ugovorni organ mora dati potpune informacije o uslovima ugovora i postupku dodjele ugovora koji je kandidatima/ponuđačima dovoljan za pripremu zahtjeva za učešće, odnosno ponuda na stvarno konkurentskoj osnovi. Posljedica ovoga je da radovi nisu započeti u planiranom roku, kao i da nisu realizovane planirane investicije u 2018. godini”, stoji u izvještaju federalnih revizora.

Odgovor zbog čega nisu realizovane planirane investicije u Međunarodnom aerodromu Sarajevo u prošloj godini “Nezavisne” nisu dobile do zaključenja ovog broja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA