Nauka i Tehnologija
Naučnici primijetili "Terminator" cunamije na površini Sunca
#

Naše Sunce bogato je različitima aktivnostima, a naučnici i danas uče o solarnim ciklusima u okviru kojih se magnetna polja Sunca pokreću, te sjeverni i južni pol zvijezde mijenjaju uloge na svakih 11 godina.

Još uvijek se malo zna o tome šta je uzrok ovoj dramatičnoj promeni, a čini se da je u vezi sa aktivnošću sunčevih pjega. U posljednjim istraživanjima je utvrđeno da promjene izazivaju i cunamiji vrele plazme koji divljaju kako na površini, tako i u unutrašnjosti glavne zvijezde našeg solarnog sistema.

Takvi cunamiji se prepoznaju kao „Terminatori“, budući da ukazuju na kraj jednog solarnog ciklusa. Naučnici su nedavno primijetili nove događaje ovog tipa, na osnovu čega se predviđa da bi trenutni solarni ciklus trebalo da se završi do sredine 2020. godine.

Dokazi o „Terminator“ cunamijima postoje skoro više od 100 godina, ali naučnici sve do sada nisu znali šta prikupljeni podaci znače. Nakon što su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja, te obradili materijale koji su prikupljani decenijama, eksperti su dobili novu sliku o tome kako unutrašnjost Sunca utiče na solarne cikluse.

Jedna od posljednjih studija potvrđuje da se krajem solarnog ciklusa dešavaju cunamiji, a kada magnetna polja Sunca krenu ka površini i formiraju sunčeve pjege. Kada se kreću po površini ova polja prave neku vrstu brane koja zadržava vrelu plazmu, a kada se dva polja susretnu automatski uništavaju jedno drugo, te se oslobađa veliki količina plazme. Talasi plazme, kako procjenjuju naučnici, putuju brzinom od 300 metara u sekundi, te dolaze u interakciju sa drugim magnetnim poljima u unutrašnjosti Sunca, pa ih pomijeraju ka površini, usljed čega i nastaje pojava koju znamo kao „sunčeve pjege“.

Naučnici će svoje teorije moći da provjere kada se ovaj solarni ciklus bude završio sljedeće godine, da bi nakon toga bolje razumjeli dešavanja u unutrašnjosti Sunca, te procese koji utiču na solarne cikluse.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.