6.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Srbija odbacila protestnu notu: Zagreb rehabilituje fašizam

U noti upućenoj danas ambasadi Hrvatske u Srbiji, Ministarstvo vanjskih poslova istaklo je da ne vidi ništa sporno u postavljanju te spomen ploče, imajući u vidu da je, kako se navodi, “general Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine.”

S druge strane, ističe se u noti MVP Srbije, registrovane su učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita u Drugom svjetskom ratu, Nezavisne Države Hrvatske (NDH), piše Blic.

Kako se navodi u saopštenju MVP, jedan od primjera je podizanje, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Hrvatske i Sabora, spomenika Miru Barešiću, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorista.

- OGLAS -

Također, spomen ploča sa uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni” duži period je stajala kod mjesta nekadašnjeg zloglasnog ustaškog logora u Jasenovcu, a takve ploče postavljaju se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu.

Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Blajburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika u Drugom svjetskom ratu.

U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime i Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Jevreja u NDH.

Pored navedenog, Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-tih, navodi se između ostalog u saopštenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA