15 C
Sarajevo
28.03.2024

Merkel: Sjedinjene Države ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Evrope

Sjedinjene Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Evrope, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu.

U sapćenju za medije prije razgovora s Pompeom, kancelarka Merkel jasno je stavila do znanja da želi razgovarati o različitim problemima, ali u duhu partnerstva.

“Svijet je u velikoj nevolji. Postoji niz problema kao što su situacija u Siriji, Libiji i Urkajini. Iznad svega je spor s Iranom oko nuklearne politike. Tema razgovora bit će i saradnja u borbi protiv terorizma”, istakla je kancelarka uoči sastanka s Pompeom.

- OGLAS -

Sjedinjene Države bile su i ostale najvažniji njemački partner izvan Evrope, naglasila je Merkel.

“To se pokazuje kroz desetljeća partnerstva i prijateljstva, koje nam danas treba više nego ikada, u 21. stoljeću”, rekla je Merkel.

Njemačka i SAD su razmjestile znatan broj vojnika u Afganistan, naglasila je kancelarka. Stoga će s Pompeom razgovarati i o situaciji na terenu, objavljeno je na službenoj stranici njemačke vlade.

Pompeo se ranije tokom dana susreo u Berlinu i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom a tom prilikom je bilo riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei.

„SAD više neće dijeliti osjetljive podatke s zemljama u kojima je u upotrebu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Evrope i zapadnih demokratija diljem svijeta“, rekao je Pompeo nakon susreta.

Heiko Maas je izjavio kako i Njemačka gaji skepsu oko povjerljivosti Huaweija ali je istovremeno naglasio kako je vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije, prenosi dpa.

Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke.

„Mi smo naše evropske partnera zamolili za podršku“, rekao je Pompeo.

Spiegel Online je jučer javio kako SAD od Njemačke očekuje produženje mandata njemačkih izviđačkih aviona Tornado u kontroli zračnog prostora iznad Sirije.

Maas je odbacio komentirati ove navode te je ukazao na to da o produženju mandata na jesen odlučuje Bundestag.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je jučerašnjem govoru pred apsolventima američkog elitnog sveučilišta Harvard indirektno kritizirala politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA