Nauka i Tehnologija
Nova prevara na Facebooku, vrlo lako možete izgubiti profil! Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovjernih korisnika.
#

Prevaranti na internetu konstantno traže nove načine kako do naivnih i lakovjernih korisnika, koje potom ili "opelješe" ili im ukradu privatne podatke kao što je pristup na društvenim mrežama.

U ovom konkretnom slučaju riječ je o Facebooku, gdje se ponovo širi jedna prevara koja je imala podosta uspjeha u ne tako davnoj prošlosti. Odnosi se na lažne informacije o nečijoj smrti, piše Daily Mail.

Princip je jednostavan: kroz Messenger ili preko statusa i komentara se šalju poruke tipa “vidi ko je umro”, “nećeš vjerovati ko je umro”, “strašno, gle ko je umro”, “nećeš vjerovati ko je umro, znam da ga znaš, pa ti šaljem”… Nikad u osnovnom dijelu poruke ne piše o kome se radi, pa je potrebno kliknuti na ponuđeni link.

Oni koji kliknu, naći će se u problemima, posebno ako ispune “obrazac” ispred njih na stranici koja se otvara. Ona traži od posjetitelja upis korisničkog imena i lozinke koju koristi na Facebooku. Ako to pak učini, prevaranti dobivaju pristup računu i s njega dalje šalju svima s liste prijatelja identičnu poruku s lažnom informacijom o nečijoj smrti.

Kad neko izgubi pristupne podatke Facebooka, može ostati i bez novca, posebno ako je povezao neke druge osjetljive informacije s njime koje mogu poslužiti za krađu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.