12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

NATO želi smanjiti broj vojnika u Afganistanu

 

 SAD i talibani, koji kontrolišu  dobar dio Afganistana, potpisali su tokom vikenda u Dohi, nakon 19 godina rata, mirovni sporazum.

Prema njemu, Amerikanci i njihovi saveznici se obvezuju povući sve svoje postrojbe iz Afganistana unutar 14 mjeseci, a pobunjenici na poštovanjje sporazuma, među ostalim i početak razgovora s Kabulom o uspostavi trajnog mira.

NATO je već u subotu nakon najave mirovnog plana objavio kako planira reducirati vojnu nazočnost, ali nije naveo brojke.

- OGLAS -

“Put prema miru bit će dug i težak i stoga će sve što činimo u Afganistanu imati uvjete”, rekao je NATO-v čelnik u Bruxellesu.

“Moramo vidjeti da se talibani drže svojih obveza iz sporazuma”, naglasio je.

Oko polovice od 4000 vojnika koji će napustiti Afganistan bit će vojnici iz SAD-a a ostatak iz drugih zemalja, kazao je Stoltenberg.

NATO je u Afganistanu od 2001., a njegova aktualna misija je neborbena i uključuje obuku i financiranje lokalnih snaga sigurnosti.

Iako se dogovorom predviđa postupno povlačenje stranih snaga, mnogi očekuju da će puno kompliciraniji biti razgovori između talibana i Afganistanaca.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA