12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

NSRS o rezervnom sastavu policije i javnom redu i miru

Nacrtom zakona izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u predviđeno je uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Iz MUPRS-a tvrde da će to doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo, a naročito, kako su dodali, u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize.

Zakonom je propisano da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i policijski službenici redovnog sastava, a mijenjaju se i pojedina ovlaštenaj direktora policije.

- OGLAS -

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

– Rezerverni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi – rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragam Lukač tvrdi da nema apsolutno ništa protiv da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili bilo koji kanton u Federaciji BiH uspostavi rezervni sastav policije.

– Svaki policajac više na našim ulicama znači bezbjednost, pa bio on i rezervni policajac, koji će zajedno raditi s aktivnim policajcem – tvrdi on.

Potvrdio je da će rezervni sastav policije u RS-u brojati 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, a to znači da bi u tom entitetu moglo da bude oko 1.000 pripadnika rezervnog sastava, koji, kako kaže, neće odmah u startu svi biti regrutovani, već njih 100-200, kako bi prošli obuku, dobili uniformu i bili plaćeni kada budu pozvani na izvršenje zadatka.

Kazao je i da će im naknada iznositi 80 posto prosjećne plaće u RS-u, zavisno koliko dana će biti angažovani.

Protiv usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o javnom redu i miru, kojim se, između ostalog, kao prekršaj javnog reda i mira predviđa „neovlašćeno fotografisanje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti“, je medijska zajednica, nevladin sektor, kao i opozicionari, koji traže povlačenje zakona iz parlamentrane procedure.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS odbacili su tvrdnje da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima”.

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i spriječava službenike dok vrše svoje dužnosti.

Iz Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS-u, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS su 22 tačke, među kojima i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske – po hitnom postupku.

Zasjedanje će trajati tri dana, a ukoliko ne budu apsolvirane sve tačke nastavak će biti 23., 24. i 25. aprila

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA