12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

U Danskoj registrirano 256 slučajeva infekcije novim sojem koronavirusa

U Danskoj je registrirano 256 slučajeva infekcije zaraznijom varijantom koronavirusa, poznatoj po nazivu B117, koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, izvijestile su u subotu zdravstvene vlasti.

Danske su vlasti u srijedu produljile mjere zatvaranja za tri tjedna, nastojeći na taj način ograničiti širenje nove varijante virusa. Očekuje se da će upravo novi soj biti dominantan do sredine veljače.

Ova je nordijska zemlja postala vodeća u praćenju mutacija koronavirusa jer je većinu pozitivnih testova provela analizom sekvenciranja genoma.

- OGLAS -

Po službenom izvješću Državnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (SSI) objavljenom u subotu, od sredine studenoga do 10. januara novom varijantom virusa zaraženo je 256 Danaca, a to je 1,3 posto svih pozitivnih testova obavljenih u spomenutom razdoblju.

U prvome tjednu siječnja postotni udio pozitivnih testova koji su sadržavali mutaciju imao je stopu rasta od 3,6 posto, koja je zabrinula vlasti i potaknula ih da produlje zatvaranje u cijeloj zemlji.

Preliminarni podaci ukazuju na to da je 11 zaraženih novom varijantom koronavirusa prije zaraze bilo na putovanjima – petero ih je bilo u Velikoj Britaniji, no SSI ističe kako nije u potpunosti jasno jesu li se zarazili u inozemstvu ili u Danskoj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA