11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Sjednica Doma naroda: Šansa za Vijeće Evrope i signal za formiranje vlasti

Na predloženom dnevnom redu je izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Predviđeno je i imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Naime, sutra je posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za učešće u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

- OGLAS -

Ukoliko bude propuštena i ova dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Evrope, koja neće učestvovati u njenom parlamentarnom radu. Na taj način izabrani poslanici i delegati neće moći da učestvuju u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog sekretara Vijeća Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Formiranje vlasti

Ukoliko bude izvršeno imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, to bi moglo značiti i da su pobjedničk stranke korak bliže formiranju vlasti.

Naime, do sada je imenovanje blokirao SNSD uslovljavajući ga imenovanjem Vijeća ministara BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović misli da je krajnje vrijeme da se odustane od takvog neprincipijelnog pritiska i da se prestane nanositi šteta ugledu zemlje.

 – U ponedjeljak imamo posljednju šansu da oba doma, jedan za drugim, usvoje imena delegacije i, da tako kažem, spasimo obraz u Vijeću Evrope – kazao je danas Izetbegović.

Na konstataciju da iz HDZ-a i SNSD-a dolaze informacije da je sve spremno za imenovanje Vijeća ministara i na pitanje: “da li je Milorad Dodik pristao na NATO, odnosno da li je SDA odustala od tog principa”, Izetbegović je kazao da “SDA nije odustala, niti će odustati od vladavine zakona”.

“Sve što je u skladu sa zakonom, Ustavom, ranije donesenim strategijama, ima da se poštuje. Prostor za izvjestan kompromis je naravno tu. Mi ne možemo nikoga prisiliti da uđe u NATO, niti imamo namjeru to raditi. Prema tome, te će se odluke preispitivati kroz neke referendume, konsenzuse u nadležnim tijelima poput Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, ali tu treba napraviti kombinaciju. Nas zadovoljava isključivo ono što je u zakonu i Ustavu, a evo SNSD i srpska strana treba da se zadovolje sa ovim-dakle, nema članstva u NATO-u, a do tada valja raditi po zakonu”, rekao je Izetbegović.

On je istaknuo da u cijeloj priči pomažu i ljudi iz međunarodne zajednice, približavamo jednu formulaciju otprilike na liniji ovoga što sam sad kazao”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA