Nauka i Tehnologija
Partneri napuštaju Facebook projekat kriptovalute Čini se da regulatorni negativni odgovor na Facebook projekt digitalne valute Libra plaši neke od uključenih komercijalnih partnera, a nekoliko kompanija trenutno razmatra svoje pozicije
#

Vijest dolazi nakon što su se pojavili izvještaji da su čuvari konkurencije u Evropskoj komisiji započeli ispitivanje potencijalnih antimonopolskih pitanja koja se odnose na Facebook planove, sa posebnim naglaskom na upravljačku strukturu i članstvo u slabo povezanoj udruzi Libra.

Ovaj test posljednji je u nizu prepreka sa kojima se Facebook suočava jer nastoji uvjeriti regulatorna tijela i političare u svijetu oko briga o privatnosti, sigurnosti i konkurenciji u vezi sa njegovom novom valutnom jedinicom.

Pritisak je doveo do toga da najmanje tri kompanije vagaju svoju buduću uključenost u projekat, a dvije su kompanije aktivno počele razmišljati o povlačenju, prenosi FT.

Do sada je Facebook projektu pristupilo 28 kompanija, a svaka je obećala 10 miliona dolara za svoj dio sheme. To uključuje pružaoce plaćanja Visa, Mastercard, Paypal, PayU i Stripe; kompanije za e-trgovinu eBay, Booking Holdings, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify i Uber; telekomunikacione kompanije Iliad i Vodafone; blockchain usluge Anchorage, Bison Trails, Coinbase i Xapo Holdings i brojne kompanije i udruge rizičnog kapitala.

Rast napetosti između Facebooka i njegovih partnera djeluje u oba smjera, sa tim da se div društvenih mreža uplašio zbog nedostatka glasne podrške koju prima od partnerskih udruženja usljed regulatornog pritiska.FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.