Nauka i Tehnologija
Pogledajte impresivnu snimku deset godina Sunčeve aktivnosti (VIDEO) NASA-in SDO laboratorij već godinama pažljivo prati Sunčevu aktivnost, a nedavno osoblje je proslavilo deset godina promatranja videom u kojem je unutar sat vremena moguće svjedočiti cijelom desetljeću solarne aktivnosti
#

Prošlo je preko deset godina otkad je NASA-ina promatračnica specijalizirana za promatranje Sunca počela s radom. Solar Dynamics Observatory (ili skraćeno - SDO), prati sunce preko deset godina i to bez stajanja.

 Kako bi proslavili deset godina djelovanja, znanstvenici iza ovog svemirskog obzervatorija izbacili su specijalni video u trajanju od jednog sata na kojem svi zainteresirani mogu gledati transformacije i događaje kroz koje je naša zvijezda prošla u razdoblju od 2.juna 2010. do 1. juna 2020. Svaka sekunda koju ćete vijdeti u videu u stvarnosti traje cijeli dan.

'Iz svoje orbite u blizini Zemlje SDO je do danas sakupio 425 miliona slika Sunca u visokoj rezoluciji, sakupivši 20 milona  gijabajta podataka u prošlih deset godina' piše NASA Goddard.

Promatračnica je tijekom prošlih deset godina propustila svega nekoliko trenutaka Sunčeve aktivnosti. Zatamnjenja slika u videu su uzrokovana Zemljom ili Mjesecom koji zakrivaju Sunce dok prolaze između njega i satelita.

NASA je dodala da kad god ne vidimo Sunce u sredini kadra to znači da SDO kalibrira svoje instrumente, upozorava Popular Dynamics.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.