Nauka i Tehnologija
Projekt [email protected] obrađuje dvaput više podataka od najjačeg svjetskog super računara Korisnici programa doniraju CPU i GPU kako bi pomogli pronaći lijek za zarazu Covid-19 i kako se čini - ide im prilično dobro.
#

Projekt za dirstibuirano računarstvo pod imenom [email protected] pretvorio se u najbrži super-računar na svijetu. Hiljade i hiljade računala širom svijeta ujedinilo je snage kako bi pronašli lijek za Covid-19 - njihova brzina obrade podataka trenutno se kreće oko 479 petaflopsa.


Kao i drugi projekti distribiranog računarstva, [email protected] snagu crpi iz kolektivne procesorske snage korisničkih računara. Vaš PC, na primjer, nema dovoljno snage za obradu naprednih simulacija, odnosno u ovom slučaju - simuliranja ponašanja proteinskih struktura presavijanjem proteinskih lanaca u nove oblike koji mijenjaju njihovu funkciju. Situacija se dramatično mijenja kada to nastoji napraviti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Napravili smo super računar

Greg Bowman, direktor [email protected], na Twitteru je podijelio zanjimljiv podatak. Čisto da stavimo 470 PFLOPsa u perspektivu, riječ je o snazi koja je dvaput veća od najvećih izlaznih performansi ORNL-ovog Summita, najmoćnijeg super računara na planeti. Ako gledamo na održive performanse, kumulativna moć [email protected] trenutno nadmašuje sedam najmoćnijih super računala.


Ovaj impresivni rezultat dijelom je rezultat i kolektivnog nastojanja čovječanstva u borbi protiv koronavirusa - ljudi žele pomoći jedni drugima pronalaženjem lijeka za bolest koja je uzrokovala gospodarski kolaps i velik broj žrtava širom svijeta.

Projekt, naravno, ima i elemente videoigre. Korisnici [email protected] mogu ujediniti snage ili raditi kao anonimni pojedinci kako bi sakupili bodove i 'bili bolji od drugih'. Ako ste zainteresirani i imate gejmersku pilu, razmislite o tome da se pridružite.

Ako se odlučite pridružiti [email protected], pazite odakle skidate klijent. Sigurnosni stručnjaci iz ProofPointa naglasili su da je u jeku nova phishing kampanja koja želi iskoristiti dobru volju internauta širom svijeta kako bi širila malware, zaključuje PC Gamer.

[email protected] klijent možete skinuti ovdje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.