Nauka i Tehnologija
S-500 će moći da uništi hipersonično oružje u kosmosu Nova generacija protivazdušnog raketnog sistema S-500 "Prometej" moći će da uništi hipersonično oružje u orbiti Zemlje, izjavio je komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske federacije Sergej Surovikin.
# Agencija

Nova generacija protivazdušnog raketnog sistema S-500 "Prometej" moći će da uništi hipersonično oružje u orbiti Zemlje, izjavio je komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske federacije Sergej Surovikin.

On je u intervjuu za list "Crvena zvezda" rekao da tehničke karakteristike S-500 pokazuju da je riječ o prvoj generaciji sistema protivkosmičke odbrane, prenosi agencija RIA Novosti.

"Karakteristike sistema S-500 omogućavaju uništavanje ne samo aerodinamičkih i balističkih ciljeva, već i hipersoničnog oružja svih modifikacija, uključujući i uništavanje u orbiti Zemlje", istakao je Surovikin.

On je izrazio uvjerenje da u svijetu ne postoji sličan sistem.

S-500 "Prometej" je nova generacija protivvazdušnog raketnog sistema zemlja-vazduh. Može da uništi ne samo balističke ciljeve, već i aerodinamičke, odnosno avione i helikoptere, kao i krstareće rakete.

Ranije je Pavel Sozinov, glavni konstruktor koncerna "Almaz-Antej", saopštio da će S-500 moći da presreće ciljeve na sto kilometara od Zemlje.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.