12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Bill Gates nije autor poruke “čemu nas zaista uči koronavirus”

 Međutim, autor ove poruke nije Bill Gates, već nepoznati autor koji je kroz 14 teza dao svoje viđenje uticaja koronavirusa na svijet u kojem živimo. Poruka, koja se dijelila putem WhatsAppa i društvenih mreža je poruka čiji autor nije Bill Gates. 
U nastavku pročitajte sadržaj poruke:
 
“Kako stalno razmišljam o tome, želim da sa vama podijelim šta mislim da nam zaista poručuje korona virus?

1) Podsjeća nas da smo svi jednaki, nezavisno od naše kulture, religije, zanimanja, finansijske situacije ili slave. Ova bolest tretira nas jednako, pa bi možda i mi trebalo tako isto da tretiramo jedni druge. Ako mi ne vjerujete, samo pitajte Toma Hanksa.

2) Podsjeća nas da smo svi povezani i da ono što utiče na jednu osobu ima uticaj i na druge. Podsjeća nas da sve lažne granice koje smo stvorili imaju veoma mali značaj, jer virusu nije potreban pasoš. Podsjeća nas, tlačeći nas tek nakratko, na one širom svijeta čiji čitavi životi prolaze u potlačenosti.

3) Podsjeća nas kako je dragocijeno naše zdravlje i kako smo stigli dotle da ga zanemarujemo, hraneći se loše proizvedenim namirnicama i pijući vodu koja je kontaminirana silnim hemikalijama. Ako ne čuvamo naše
zdravlje, naravno da ćemo se razboljeti.

- OGLAS -

4) Podsjeća nas da je život kratak, i šta je to što je najavažnije da radimo – a to je da pomažemo jedni drugima, posebno onima koji su stari ili bolesni. Naša svrha nije samo u tome da kupujemo toalet papir.

5) Podsjeća nas kako je naše društvo postalo materijalističko i kako se u teškim vremenima sjetimo šta nam je nužno (hrana, voda, lijekovi), nasuprot luksuznoj robi kojoj često dajemo nezasluženu vrijednost.

6) Podsjeća nas na značaj naše porodice i života u svom domu i koliko smo to zanemarili. Tjera nas nazad našim kućama kako bismo mogli ponovo da izgradimo naše domove i ojačamo naše porodice.

7) Podsjeća nas da naš pravi posao nije ono što radimo, da je zanimanje ono čime se bavimo, a nije ono za što smo stvoreni da radimo. Naš pravi posao je da brinemo jedni o drugima, da štitimo jedni druge i da budemo korisni jedni drugima.

8) Podsjeća nas da svoj ego stalno držimo pod kontrolom. Podsjeća nas da bez obzira na to koliko mislimo da smo značajni ili koliko drugi misle da smo važni, jedan virus može zaustaviti čitav naš svijet.

9) Podsjeća nas sa je moć slobodne volje u našim rukama. Možemo da izaberemo da sarađujemo i da pomognemo jedni drugima, da dijelimo, dajemo, pomažemo, podržavamo jedni druge ili možemo da izaberemo da budemo sebični, da skladištimo, da brinemo samo o sebi. I zaista, u teškoćama se vidi naše pravo lice.

10) Podsjeća nas da možemo da budemo strpljivi ili možemo paničiti. Možemo ili razumijeti da su se ovakve situacije već događale više puta u istoriji i da će proći, ili možemo paničiti i misliti da je ovo sam kraj svijeta, čime bismo, svakako, nanijeli sebi više štete nego koristi.

11) Podsjeća nas da ovo može da bude ili kraj ili novi početak. Ovo može biti vrijeme promišljanja i razumijevanja, gdje učimo na svojim greškama, ili može biti početak jednog ciklusa koji će se nastaviti sve dok konačno ne naučimo lekciju koja nam je namijenjena.

12) Podsjeća nas da je ova Zemlja oboljela. Podsjeća nas da je neophodno da sagledamo stopu sječe šuma jednako hitno kao što gledamo na brzinu kojom rolne toilet papira nestaju sa polica u prodavnicama. Mi smo bolesni zato što je naš dom bolestan.

13) Podsjeća nas da nakon svake teškoće, ipak dolazi olakšanje. Život je cikličan, a ovo je samo faza u jednom velikom ciklusu. Nije nam potrebna panika; i ovo će proći.

14) I dok mnogi vide korona virus/Covid-19 kao ogromnu katastrofu, ja više volim da je vidim kao “ogroman korektor”. Poslat je da nas podsjeti na važne lekcije koje smo izgleda zaboravili, a na nama je da li ćemo ih savladati ili ne.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA