5 C
Sarajevo
25.04.2024

Grčka: Ako Turci naprave i najmanji potez, sravnit ćemo ih

Grčki ministar odbrane Panos Kammenos je reagovao nakon što su turski avioni ušli u grčki zračni prostor iznad Egejskog mora te je upozorio Ankaru da će platiti za to.

“Ako naprave i najmanji potez, zgazit ćemo ih”, zaprijetio je Kammenos. Dodao je da Atina želi mir i harmoniju, ali da neće prepustiti ni centimetar svoje teritorije.

Ministar je bio u posjeti vojnoj bazi na malom otoku Lerosu u Egejskom moru, tako da se njegov govor može smatrati načinom da podigne moral vojnika, no, admiral Evangelos Apostolakis je to naglasio.

- OGLAS -

“Ako se Turci iskrcaju na otočić, sravnit ćemo ga. To je crvena linija koju je povukla vlada”, rekao je Apostolakis.

Dodao je da je vojni sukob s Turskom moguć, ali da Grčka zajedno sa SAD-om i EU želi da Turska ne dođe do te tačke.”

S druge strane, general Hulusi Akar je rekao da Turska neće odustati od svojih prava.

Iako su formalno NATO saveznice, Grčka i Turska imaju neugodnu historiju. Moderna Turska je osnovana nakon krvavog rata s Grčkom i zapadnim silama 1923. godine. Neprijateljstvo između Ankare i Atine traje desetljećima, a vrhunac je dostiglo tokom krize na Kipru, koja je gotovo prerasla u pravi rat nakon što su turske snage izvršile invaziju na sjeveru otoka 1974. godine.

Trenutno Grčka i Turska imaju nekoliko sporova u Egejskom moru u kojem se nalaze mali otoci zbog kojih je teško odrediti granicu. U proteklih nekoliko godina je bilo susreta ratnih brodova i aviona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA