12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ustavni sud dobio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjenama i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen je 27. decembra 2018. godine.

Još nije poznato kada će Ustavni sud razmatrati ovaj zahtjev, koji je potpisalo 27 zastupnika iz Kluba SDA u Zastupničkom doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ipak, naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH zakaza je za 31. januar.

- OGLAS -

Dnevni red još nije objavljen, ali je moguće da u njega bude uvršten i zahtjev federalnih zastupnika.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH usvojila je na sjednici 18. decembra prijedlog predsjednika ove komisije Branka Petrića prema kojem se raspodjela mandata po kantonima vrši po modelu 1-1-1, ali na temelju rezultata Popisa stanovništva 2013. godine, što je protivno Ustavu FBiH.

Odluka je usvojena većinom glasova, uprkos tome što je, pored ostalih, i Federalni zavod za statistiku CIK-u uputio obavezujuće Stručno mišljenje u kojem je navedeno da odluka o raspodjeli mandata mora biti donesena u skladu sa Popisom iz 1991. godine.

Do sada su dvije kantonalne skupštine, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, dostavile CIK-u kandidatske liste za izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA