Nauka i Tehnologija
Snažan udarac tehnološkom gigantu: "Meta" mora prodati megapopularnu platformu Meta je 2020. platila 400 miliona dolara za Giphy čije je sjedište u New Yorku.
#

Američka fotoplatforma Shutterstock je u utorak objavila da planira kupiti platformu za animirane fotografije, Giphy, od Mete za 53 miliona dolara u gotovini. Prodaja dolazi nekoliko mjeseci nakon što je vlasnik Facebooka počeo sa prodajom Giphyja zbog zabrinutosti regulatora za tržišnu konkurenciju.

Britanski konkurencijski regulator je prošle godine naredio Meti da proda Giphy zbog straha da će se moći uskratiti ili ograničiti konkurentima, kao što su Snapchat i Twitter, pristup sadržaju te fotoplatforme.

Meta je 2020. platila 400 miliona dolara za Giphy čije je sjedište u New Yorku. Godinu dana kasnije. britanska Uprava za konkurenciju i tržište osporila je tu kupovinu, a uspjeh regulatora ogleda se u činjenici da je neki regulator po prvi put prisilio američkog tehnološkog giganta da proda već kupljenu kompaniju.

Giphy se može pohvaliti najvećim svjetskim arhivom animiranih fotografija, popularno nazvanih GIF-ova, i veb-baziranih stickera koji se koriste na platformama kao što su Facebook, Instagram, TikTok i Microsoft Teams.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.