8.8 C
Sarajevo
18.04.2024

I male bebe uče strane jezike

Djeca koja u doticaj sa stranim jezikom dođu već u prvih devet mjeseci starosti kasnije puno lakše uče i savladavaju znanje stranih jezika, pokazalo je novo istraživanje.
S druge strane, djeca koja u istom razdoblju čuju samo svoj materinji jezik, kasnije puno teže savladavaju izgovor i nijanse govora u drugim jezicima, tvrde naučnici.

Psiholozi sa Univerziteta Bristol otkrili su da mozak, kad je još u razvoju, ima jednu fazu tzv. programiranja. U tom razdoblju dijete dobiva (ili ne) doživotnu sposobnost prepoznavanja ključnih zvukova jezika, ali najviše svog maternjeg.

Ovaj proces pomaže mozgu dati smisao govoru i to svojevrsnim filtriranjem zvukova koji se koriste ili ne u maternjem jeziku djeteta. Međutim, isti proces je zaslužan, ako se dijete nije susrelo sa stranim jezicima, za otežano razumijevanje zvukova stranih jezika.

- OGLAS -

Istraživanje je pokazalo da bebe koje su bile izložene slušanju različitih jezika, kasnije u životu puno lakše razaznaju riječi i puno brže nauče bilo koji strani jezik. Stoga, želite li svoje dijete pretvoriti u pravog malog poliglotu pružite mu mogućnost da dođe u mogućnost slušanja stranih jezika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA