Nauka i Tehnologija
Suđenja okrivljenima za kršenje samoizlocije putem skajpa Ministarstvo pravde Srbije uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv lica koja su prekršila mjere samoizoilacije da ta suđenja organizuju putem video linka, u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak.
#

To podrazumijeva da sudovi imaju instalirane računare sa kamerom i mikrofonom i na njima program "Skype", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Sudovi danas treba da obavijeste Ministarstvo pravde šta su od ovih preporuka uspjeli da ispune odnosno koju su opremu obezbijedili, a u pojedinim sudovima se već sutra očekuju prva suđenja zbog kršenja mjere samoizolacije.

Ovaj vid saslušanja i suđenja putem skajpa odnosi se samo na okrivljene koji su prekršili mjeru samoizolacije odnosno izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije, dok će svi drugi okrviljeni za druga krivična djela biti procesuirani redovnim putem, ističu u Ministarstvu.

Zbog kršenja mjera samoizolacije u pritvoru se nalazi 108 osoba.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde obezbijedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima su smještena lica koja prekrše mjere samoizolacije i oni se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

U Vršcu su trenutno 44 osobe, u Požarevcu 43, a u Pirotu 21.

Inače, u Beogradu je u Katanićevoj ulici pored zgrade Prvog osnovnog suda u Beogradu , obezbijeđen je i zaseban objekat za dovođenje zadržanih lica za koja se sumnja da su prekršili mjeru samoizolacije.

Novi Sad je također već spreman za ovaj vid vođenja postupka, rečeno je Tanjugu u novosadskom pravosuđu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.