Nauka i Tehnologija
Svemirski teleskop Hubble snimio neobičnu galaksiju sa sablasnim središtem NASA-in najmoćniji svemirski teleskop Hubble nedavno je snimio jedinstvenu galaksiju NGC 2775 koja ima sablasno prazno središte.
#

Galaksija NGC 2775 udaljena je od nas 67 milijuna svjetlosnih godina i izgleda da se u njoj više ne formiraju zvijezde. Naime, astronomi su primijetili kako je središte ove galaksije skoro pa prazno. Kada je bila mlađa, njen centralni dio vjerojatno je prštio od života jer su se plinovi kondenzirali u tek rođene zvijezde. No, čini se da je sada sav njen plin potrošen i da se već odavno pretvorio u zvijezde.

Milioni plavih zvijezda

Krakovi koji se vrte oko sablasno poraznog središta NGC 2775 izgledaju paperjasto i pahuljasto zbog tamnih linija prašine i naleta plinovitih oblaka. Unutar njih sjaji na milijune svijetlih, mladih i plavih zvijezda za koje se vjeruje da pokreću stvaranje novih zvijezda u obližnjim oblacima plina.

Suprotno tome, druge spiralne galaksije, uključujući našu Mliječnu stazu, imaju jasnije krakove gdje se komprimiraju zvijezde i plin.

NASA je fotografiju galaksije NGC 2775 objavila 2. jula.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.