2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Preminuo Bećir Burić, kreator zvaničnog suvenira Mostara

U Mostaru je iznenada u 58. godini preminuo Bećir Burić, umjetnik koji je napravio službeni suvenir Grada Mostara.
 

Ova tužna vijest pogodila je mnoge njegove prijatelje i sugrađane, koji svoju tugu i žaljenje izražavaju na društvenim mrežama.

Bećir Burić, u mostarskoj raji poznat kao Bura, dijete je Donje Mahale, medicinski tehničar po školi i primarnom zanimanju, umjetnik po životnom stavu, cijeli rat u Starom Gradu i na mostu, kasnije u ateljeu i bolnici.

Svoj umjetnički nerv ranije je izražavao kroz crtež, akvarel ili ulje na platnu, da bi se kasnije otisnuo i u vode primijenjene umjetnosti. Nekad je imao atelje u srcu Starog Grada, da bi se u zadnje vrijeme povukao na periferiju grada, napravio u hladu voćnjaka u Gnojnicama livnicu i bacio se na posao.

- OGLAS -

Radio je dosta na motivima stećaka, antičkog nakita, replike starih bosanskih novčića, replike novčića cijelog Balkana te mnoštvo sličnih motiva. Bez sumnje će ostati upamćen po mnogim djelima, te upisan u povijest Mostar kao umjetnik koji je napravio ključ za rješavanje mnogih problema u rodnom gradu, koji je postao i službeni suvenir Grada Mostara.

(Slobodna Bosna)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA