Nauka i Tehnologija
TikToku prijeti zabrana u SAD-u ako ne bude prodan Kompanija tvrdi da prisiljena prodaja ne bi dovela do promjene protoka podataka ili pristupa.
#

Američka vlada je saopćila da bi TikTok mogao dobiti zabranu u SAD-u ukoliko ne bude prodan.

Megapopularna aplikacija TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, a optužena je da predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost zbog prikupljanja podataka miliona korisnika. O spomenutom zahtjevu za prodaju TikToka je prvobitno pisao Wall Street Journal, a sada je BBC dobio potvrdu iz same kompanije. Ipak, kompanija tvrdi da prisiljena prodaja ne bi dovela do promjene protoka podataka ili pristupa.

Godinama su američki zvaničnici zabrinuti jer sumnjaju da podaci TikToka završavaju u rukama Vlade Kine. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena želi da se ByteDance odvoji od TikToka kako bi se "odmakao" od Kine. List navodi da je Komitet za strana ulaganja u SAD-u pod nazivom CFIUS, koji nadgleda rizike po nacionalnu sigurnost, jednoglasno preporučio odvajanje ByteDancea od TikToka.

Zabrana je prvi put zaprijećena u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 2020. godine. TikTok prikuplja ogromne količine podataka o svojim korisnicima, slično kao Instagram i Twitter. Može uzeti biometrijske podatke korisnika te ima pristup podacima o lokaciji. Amerikanci strahuju da bi te informacije mogle biti ustupljene Vladi Kine. 

TikTok tvrdi da je poduzeo napore kako bi premjestio sve podatke Amerikanaca u SAD u sklopu inicijative Project Texas te da namjerava nastaviti s tim planom. TikTok je već zabranjen na telefonima vlada u SAD-u, Kanadi i EU.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.