1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Patriotska liga Grada Tuzla obilježava godišnjicu pogibije Meldina Hajdarevića

Klub Patriotske lige Grada Tuzla sutra će obilježiti 26. godišnjicu pogibije borca Armije RBiH, Zlatnog ljiljana i dobitnika Plakete Grada Tuzla Meldina Hajdarevića, koji je svoj život položio boreći se za Republiku BiH u selu Ravne na području općine Vareš. 

U obilježavanju ovog značajnog datuma pridružit će se i boračka udruženja općine Kladanj, prije svih Patriotska liga i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, prisjećajući se pogibije šest pripadnika 121. kladanjske brigade, Derviša Hodžića, Edine Čamdžić, Bakija Šalje, Senahida Mešanovića, Nijaza Hajdarbašića i Bahrije Selimbašić, koji su herojski položili živote u odbrani Republike BiH u istoj bitci.

Neprijateljska dejstva koja su vođena tog novembra 1994. godine imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala tuzlansku regiju sa zeničkom i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije BiH, ali naročito ispoljenom hrabrošću boraca 1. bataljona 1. tuzlanske brigade i 121. kladanjske brigade, neprijateljska dejstva su zaustavljena.

- OGLAS -

Obilježavanje tog datuma i događaja koji su se odvijali na području sela Ravne u općini Vareš zaslužuje pažnju šire društvene zajednice Tuzle, Kladnja i cjelokupnog Tuzlanskog kantona, smatraju u Klub Patriotske Lige Grada Tuzla, te pozivaju sve građane TK da prisustvuju času istorije o još jednoj važnoj pobjedi pripadnika Armije RBiH.

Također, pozivaju sve relevantne opštinske, gradske institucije i institucije TK da učestvuju u očuvanju kulture sjećanja na najhrabrije sinove koji su položili svoje živote, kao i hrabrost i odvažnost svih boraca Armije RBiH u borbi za opstojnost države BiH.

Obilježavanje će biti upriličeno u selu Ravne (općina Vareš) na mjestu pogibije rahmetli Meldina Hajdarevića, a zatim kod spomenika poginulim braniteljima 121. kladanjske brigade na lokalitetu Dole, uz prigodan kulturni program, učenje Fatihe, polaganje cvijeća i obraćanje živih svjedoka navedenih događaja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA